Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tokom leta na Istitutu za transfuziju krvi, hodnici su takoreći prazni. Letnja sezona i putivanja ne pitaju koliko je ljudi bolesno i koliko njih čeka upravo nas da im produžimo život. Dobra dela bi trebalo činiti zbog njih samih, ipak nije loše dobiti ni nešto kao nagradu.

Makar bilo i samo zbog beneficija, svratite u Zavod za transfuziju krvi u ulici Svetog Save 39 na Vračaru. Krv možete dati radnim danima u periodu od 07 – 19h, dok je tokom vikenda i tokom praznika radno vreme izmenjno, od 08 – 15.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Svaki građanin koji ima želju da donira krv mora biti upućen u proces 

„Pre samog dolaska je bitno da jedete i popijete što više tečnisti. Prvi korak jeste da popunite upitnik, nakon toga vam se vadi krv iz prsta kako bismo uzeli uzprak hemoglobina u krvi i odredili krvnu grupu ako ne znate koja ste. Nakon toga, idete u salu kod doktora koji razgovara sa vama i prelazite upitnik koji ste popunili, to vam je kao manji sistematski pregled. Kada lekari ustanove da ste potpunio zdravi, tada vas upućuju u salu u kojoj vas dočekuju sestre koje vas smeste na stolicu i počinje davanje krvi. Kompletan proces traje oko deset minut“, rekla nam je Mirjana Knežević PR instituta.

Prednosti i pogodnosti davanja krvi

„Prva prednost jeste ta što tokom davanja i nakon davanja krvi imate unutrašnji osećaj koji se ne može opisati rečima, pored toga podstičetekoštanu srž da stvara nove krvne ćelije, a dobre je jer jako utiče na raspoloženje ljudi, a najbitnije od svega jeste što ste nekome spasili život a verujte nam da je to neprocenjivo. Posebno što privlači ljude jeste potvrda o davanju krvi, uz koju dobijate jedan ili dva slobodna dana u firmi“, rekla nam je Mirjana.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ko ne može dati krv?

„Osoba koja želi da da krv mora da bude potpuno zdrava, bez terapije, tetovaža (u slučaju da je prošlo šest meseci, nema kontraidikacija), alergija, promena na koži, konzumiranja narkotika, pirsinzi, nezaštićeni seksualni odnosi takođe nakon šest meseci ne izaziva kontraindikacije i mnogi faktori koji se pre samog davanja krvi proveravaju.“

Bonus video: Krv iz frižidera koja može da nam sačuva život

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare