Foto:Vesna Lalić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da nema više srpskih državljana koji su zarobljeni na aerodromima širom sveta, kao i da su rešeni problemi na graničnim prelazima.

„Sada se razmatra druga lista prioriteta“, ističe Dačić i dodaje da od broja prijavljenih zavisi gde će biti poslati avioni za povratak državljana Srbije.

Naveo je da Ministartsvo spoljnih poslova dobija iz diplomatsko konzularnih predstavništva spiskove onih koji žele da se vrate i onda se organizuju letovi.

Ukazao je da od broja, strukture prijavljenih i udaljenosti destinacija zavisi gde će se slati avioni za povratak naših državljana.

Ponovio je apel da oni koji su na udaljenim destinacijama dođu do odredišta koja su bliže i naveo da sada mogu sa građanima Evropske unije da dođu do nekih bližih gradova. Naveo je primer turista iz Perua koji će sa građanima EU doći do Beča.

Naglasio je da će dva leta danas ići do Malte.

„Tamo nemamo naše ljude zaglavljene, ali ima dosta naših ljudi koji su dobili otkaze i imaju problema i žele da se vrate“, dodao je Dačić.

Naglasio je da se razmatra i Amerika, da se prikupljaju podaci i da će na vreme javnost biti obaveštena o tome.

I Abu Dabi se razmatra, jer je veliki broj građana Srbije koji su tu stigli sa raznih strana, ali i da se razmatra let za Stokholm u ponedeljak.

Istakao je da nema ni naših građana više na granicama kada je reč o drumskom saobraćaju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram