Foto: Ivan Dinić/Nova S

Ovoj vlasti su izbori imperativ, iako je izlazak na izbore u vreme epidemije dodatni rizik po zdravlje ljudi“, izjavio je epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović.

„Predizborne aktivnosti i izbori su školski primeri situacija koje treba izbegavati. Da sam bio član Kriznog štaba moja bi profesionalna obaveza bila da ne dozvolim održavanje izbora“, objasnio je prof Radovanović u intervjuu za portal Direktno.rs.

On je rekao da se mi ponašamo mnogo opuštenije nego Šveđani „pre nego što su se otreznili“.

„Poređenja pokazuju da Srbija ima najtolerantniji odnos prema novom virusu korona u celoj Evropi“, kaže Radovanović.

Govoreći o izlasku na nedeljne izbore Radovanović je dodao da „dolazak u masu i guranje s komšijama nesumnjivo su faktori rizika“.

„Nije reč samo o opasnosti neposrednog zaražavanja starijih i bolesnih ljudi. Oni mogu da sede kod kuće, a da ih zaraze bližnji po povratku sa birališta“, ocenio je.

Radovanović kaže da „punih šest nedelja broj novootkrivenih infekcija se kreće u manje-više istom rasponu od 20-30 do preko 100, bez tendencije opadanja“.

Na pitanje Direktno.rs da li vlast i Krizni štab ugrožavaju zdravlje građana time što ne pridaju dovoljan značaj trenutnoj situaciji kada je u pitanju širenje epidemije, Radovanović je istakao da se „oni ponašaju kao da su se zatekli na livadi po pljusku, pa se mora do zaklona“.

„Uleteće se u po neku baru, okliznuće se u blatu, ali važan je jedino cilj – 21. juni“, rekao je Radovanović aludirajući na zakazane nedeljne izbore.

On je odluku da se i dečiji vrtići pretvore u birališta ocenio kao „nepromišljenu“.

„Članovi glasačkih odbora napuštaju prostorije oko ponoći, a već šest sati kasnije dolaze deca. Jasno je poručeno da u tom intervalu, u noći između nedelje i ponedeljka, nadležni ne mogu da učine prostor bezbednim“, zaključio je Radovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare