Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Stanari novoizgrađene zgrada u Igmanskoj ulici u Nišu su se tokom protekle jeseni u više navrata obraćali medijima za pomoć jer nisu imali grejanje pošto objekat nije priključen na gasovodnu mrežu. Nedavno su dobili mogućnost da se greju putem tog energenta, međutim, postoje velike šanse da ponovo ostanu bez gasa jer je ugovor o grejanju sa investitorom sklopilo samo pet vlasnika stanova, od njih 42 koliko se uselilo u zgradu.

Vlasnik firme „Šampion“ Dušan Stanković rekao je za Nova.rs da ugovore o grejanju na gas sa tom firmom kao investitorom mora da sklopi najmanje 51 odsto vlasnika stanova, odnosno njih 23, da bi postojala ekonomska računica za takav vid grejanja. Ukoliko se to ne dogodi, istakao je Stanković, od 1. februara moraće da isključe gas celom objektu.

„Bili smo izloženi velikom pritisku da što pre priključimo zgradu na gasovodnu mrežu, bilo je i pretnji i psovki, a sada neće da potpišu ugovore o isporuci toplotne energije. Rekli su da im ugovor ne odgovara, mada je reč o ugovoru poput onog koji niška „Gradska toplana“ potpisuje sa korisnicima. Ugovor je baziran na odlukama Gradskog veća i Skupštine grada, sa cenom toplotne energije koju je grad formirao. Osim toga, ugovorima o kupovini stana navedeno je da će zgrada biti priključena na gasnu instalaciju. Svi stanovi u zgradi imaju ugrađeno podno grejanje i kalorimetre“, istakao je Stanković.

Dušan Stanković Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Prema njegovim rečima, ugovor o grejanju koji je „Šampion“ ponudio vlasnicima stanova predviđa da račun ima fiksni deo koji se plaća bez obzira na potrošnju gasa i varijabilni koji zavisi od potrošnje. Grejanje u stanovima, dodao je Stanković, mora da bude minimum 20 stepeni Celzijusovih, dok će oko 15 odsto te temperature biti na stepeništu.

„Troškove grejanja zajedničkog prostora mora neko da snosi. Tu je zapelo oko te stavke, da su dužni i oni koji se ne greju na gas da plaćaju taksu i zajedničke troškove. Da li će se oni dogovoriti ili neće, videćemo. Na njima je da odluče da li će imati grejanje na gas ili neće. Angažovali su pravnog zastupnika koji je i upravnik zgrade i sada pregovaramo oko tog ugovora o isporuci toplotne energije“, izjavio je Stanković.

On je podsetio da su se stanari uselili u novoizgrađenu zgradu u Igmanskoj ulici prošlog leta, a priključak na gasovodnu mrežu kasnio je zbog pribavljanja upotrebne dozvole. Za samo šest meseci, istakao je Stanković, firma „Šampion“ uspela je da obezbedi tehnički prijem i upotrebnu dozvolu, koja je uslov za priključenje na gasovodnu mrežu.

„Nije to bilo ni malo lako i mislim da ni jedan investitor u Nišu ne može za tako kratko vreme da to obezbedi. Za tehnički prijem potrebno je pribaviti „brdo“ papira od svih izvođača radova Morali smo da obezbedimo i brojne papire, licence i ateste za tehnički prijem gasnog generatora. Onda smo imali peh da Sistem za elektronsku obradu podataka nije radio mesec dana jer su instali novi program, tako da nismo mogli da dobijemo upotrebnu dozvolu. Kada smo je dobili „Jugorosgas“ nas je brzo priključio na mrežu, ali smo imali problem sa firmom koja je trebalo da pusti gasni generator u rad. Sve je to uticalo da kasni grejanje u toj zgradi, ali nigde tu nije bilo moje krivice. Sada gasa ima, ali stanari koji su se žalili novinarima da im je hladno i da se smrzavaju, neće da se priključe“, rekao je Stanković.

Stanari zgrade u Igmanskoj međutim kažu da ne žele da se priključe jer ugovor o grejanju koji im je ponudio investitor smatraju nepovoljnim. Stanar Miloš Najdanović rekao je da imaju više zamerki na ponuđeni ugovor i da su pokušali preko pravnika da o njima pregovaraju sa investitorom, ali da nije bilo pomaka.

„Investitor ne želi da u ugovor uključi delove zakona koji se tiču zaštite potrošača i ne preuzima nikakvu odgovornost za kvalitet grejanja. U ugovoru je navedeno da cenu gasa određuje Grad Niš. On u ugovoru ne želi da navede da promenu cene može da diktira samo grad, već insistira da stoji da cena može biti promenjena „ako se na tržištu promeni cena gasa“ što znači ako ne berzi poskupi gas on moze da odluči da promeni cenu, iako „Jugorosgas“ koji snabdeva grad gasom nije promenio cenu“, istakao je Najdanović.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

On je kazao da je ugovor koji investitor poslao stanarima, nepovoljan, između ostalog i zbog toga što obavezuje ljude koji neće grejanje na gas da ipak plačaju svakog meseca fiksni deo cene od 28,5 dinara po kvadratu stana i plus četiri evra mesečno očitavanje brojila, iako ne koriste to grejanje.

Najdanović je rekao da je srećom ova zima bila blaga pa su se stanari nekako snalazili za grejanje, a sada razmišljaju da grejanje trajno reše kupovinom dodatnih klima uređaja ili električnim kotlovima da bi iskoristili podno grejanje koje imaju u stanovima.

BONUS VIDEO: 30.000 domaćinstava u Srbiji nema adekvatno grejanje: Čak 20 posto domaćinstava nema nikakvu izolaciju