Foto: Promo

Mikrobiom čoveka čine svi živi organizmi koji naseljavaju naša tela i on ima višestruku zaštitnu ulogu za celokupno zdravlje svake jedinke. Čine ga dobre bakterije, virusi i gljivice koji nastanjuju našu kožu, creva, usnu duplju i urogenitalni trakt. Zdrav mikrobiom nas štiti od infekcija, odgovoran je za dobar imuni odgovor, učestvuje u sintezi vitamina i hormona i sprečava razvoj različitih hroničnih oboljenja.

Smatralo se da se organizam bebe se naseljava mikrobiomom poreklom od majke odmah po rođenju. Ipak danas znamo da se to dešava čak i tokom intrauterinog razvoja. Od izuzetne je važnosti obezbediti dobar mikrobiom majke tokom trudnoće, kako bi se sprečile neželjene infekcije tokom trudnoće i kako bi se obezbedila dobra podloga za razvoj snažnog imunog sistema deteta.

O ovoj vrlo značajnoj i aktuelnoj temi govorili su najuticajniji ljudi iz svojih oblasti: ginekolog Prof. dr Aleksandra Novakov-Mikić, mikrobiolog Doc. dr Irena Aranđelović, ginekolog Doc. dr Dragan Stajić, kao i pedijatar dr Slobodan Maričić na skupu koji je održan sinoć u prelepom ambijentu novosadskog restorana Kalem.

Foto: Promo

Razvoj nauke i novih istraživanja doveli su do novih saznanja koja su sinoć predstavljena javnosti i struci.

Ono što je istraživanjima do sada pokazano jeste da majke koje uzimaju inovativne probiotike najnovije generacije tokom cele trudnoće kao što su Biota intima kapsule imaju manje infekcija i rađaju bebe sa manjim intenzitetom grčeva. Takođe, pokazano je da bebe koje imaju dobar mikrobiom zahvaljujući upotrebi probiotika kod majke, imaju bolji imuni sistem i ređe oboljevaju od alergija, astme i dijabetesa.

Takođe, lekari su savetovali upotrebu kvalitetnih prenatalnih vitamina za upotrebu pre trudnoće, tokom same trudnoće i nakon nje. Prof. Novakov-Mikić smatra da upotrebom vitamina koji sadrže metil folat, laktoferin i alfa-lipoinsku kiselinu koje sadrže Maternity kapsule doprinosimo zdravoj trudnoći i značajno smanjujemo rizik od nastanka prevremenih kontrakcija i prevremenih porođaja.

Istakla je da kombinacija Biota intima i Maternity kapsula predstavlja odlično rešenje za razvoj ploda i zdrav tok trudnoće.

Foto: Promo

Dr Maričić, pedijatar, izneo je svoj stav vezan za veliki broj carskih rezova u poslednjim godinama i predstavio istraživanja koja pokazuju da prirodno rođene bebe, bebe koje su dojene i imaju zdrav mikrobiom ređe oboljevaju od infekcija i alergija u kasnijem životu.

Foto: Promo

Mikrobiolog Doc. dr Irena Aranđelović je sa mikrobiološkog aspekta govorila o značaju laktobacila i probiotika na celokupno zdravlje.

Foto: Promo

Zdravlje majke i bebe je neodvojivo tokom intrauterinog razvoja ploda, a istraživanja pokazuju da se ova veza odražava i na kasniji razvoj deteta. Ukoliko želite zdravu trudnoću, bez komplikacija, stručnjaci se slažu u jednom: kvalitetni probiotici i prenatalni vitamini Vam mogu itekako pomoći u tome.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar