Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Stanovnici Novog Beograda primetili su neobično vozilo, koje bi, sudeći prema saopštenju gradskih vlasti, moglo da bude deo novog sistema kontrole parkinga.

„Donošenjem izmena Odluke o javnim parkiralištima stvoreni su preduslovi da se sistem naplate i kontrole parkiranja u Beogradu značajno unapredi, jer se po ugledu na velike evropske gradove pruža mogućnost elektronske naplate i kontrole parkiranja uvođenjem najsavremenijih tehnologija“, izjavio je gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović.

Rafailović je, kako je preneo gradski servis Beoinfo, pojasnio da se izmenama odluke ne definiše se tehnološki postupak naplate i kontrole parkiranja već samo stvara pravni okvir za efikasniju kontrolu i naplatu parkiranja.

„Odluka predviđa da se plaćanje parkiranja može vršiti elektronski, i to putem SMS poruka, aplikacije instalirane na mobilnom telefonu, tabletu i slično, kao i kupovinom elektronske parking karte na odgovarajućim prodajnim mestima.

Kontrola parkiranja će se po pravilu vršiti elektronskim putem uz pomoć najsavremenijih tehnologija, mobilnih ili fiksnih stanica – razvoj tehnološkog postupka je u toku –  a u nekim slučajevima od strane kontrolora“,  rekao je Rafailović.

Pripreme za „tehnološki skok“ u kontroli i naplati parkiranja nisu, međutim, promakle stanovnicima Novog Beograda, koji su uslikali neobično vozilo u blizini parkinga između blokova 21 i 22 .

 

„Novom odlukom gradskih vlasti, kontrola parkiranja u Beogradu ubuduće biće i uz pomoću vozila koja imaju video sistem za očitavanje tablica. Zimus su komšije iz bloka uslikale ovo vozilo u probnoj vožnji“, napisao je na svom Twitter nalogu Dobrica Veselinović iz Inicijative „Ne davimo Beograd“.

Tim povodom oglasio se i urednik portala Radnik.rs Miloš Vučković.

„Ukoliko ovaj sistem zaživi, biće ugrožena radna mesta velikog broja zaposlenih koji naplaćuju parking na terenu“, prokomentarisao je Vučković.

Gradski sekretar za saobraćaj Rafailović je, u saopštenju, ocenio da se primenom savremenih tehnoloških rešenja pružaju kvalitetnije usluge građanima i posetiocima Beograda, poboljšava komunalni red, saobraćajna kultura podiže na nivo primeren evropskim metropolama, Beograd promoviše kao „pametni grad“, kao i da se unapređuje poslovanje „Parking servisa“.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare