Foto: Promo

Da li ste ikada osetili potrebu da usporite? Da zastanete, napravite pauzu, napunite baterije. Eventualno razmislite o tome šta bi trebalo da promenite u svom životu. Da li znate da Japanci to redovno rade?

U Japanu postoji tradicija gledanja cvetanja japanske trešnje, sakure. Dešava se svakog proleća, obično od marta do maja, i to je period u godini kada se veliki broj ljudi okuplja u parkovima širom Japana i, uz hranu i piće, satima sede, razgovaraju i gledaju cvetanje sakure.

Ova tradicija u japanskoj kulturi naziva se „hanami“ i praktikuje se još od srednjeg veka. „Hanami“ nije samo obično posmatranje prirode – to je dublji oblik predaha i ponovnog povezivanja sa sobom i svojim bližnjima.

U tim trenucima, Japanci uživaju u lepoti nežnih, ružičastih cvetova, ali i podsećaju jedni druge da je važno da naprave pauzu, razmisle o promenama koje su im potrebne, i spreme se za nove početke.

Koliko je ova tradicija važna u Japanu govori i podatak da se cvetanje sakure najavljuje u vestima i da se redovno prati od januara kada se otvaraju prvi cvetovi u Okinavi, pa do maja kada opadnu i poslednji na severu zemlje. Cvet ostane na drvetu 2-3 dana, a upravo tada su za Japance praznični dani kada ostavljaju po strani brige, pritisak svakodnevice i posvete se sebi i svojima.

Foto: Promo

I vi možete da doživite slično iskustvo „hanamija“, i to na Novom Beogradu, u Parku prijateljstva.

Članovi Japanske poslovne alijanse (JBAS) posadili su stabla japanske trešnje, 2021. godine u Parku prijateljstva, kao poklon gradu Beogradu, koji simbolizuje večno prijateljstvo između Srbije i Japana i predstavlja jedinstveni spoj dve tradicije.

Ukoliko želite da gledate cvetanje sakure, upravo je sada idealno vreme da posetite Park prijateljstva.

S obzirom da su ovo praznični dani u Srbiji, sigurni smo da je ovo savršena prilika da zaista predahnete, povežete se sa sobom, porodicom i prijateljima i razmislite o eventualnim promenama koje su vam potrebne.

Uživajte u predahu i praznicima i spremite se za promene.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare