Foto:Privatna arhiva

Celodnevni boravak dece u školi za mnoge roditelje postao je prava nemoguća misija. Škole nemaju dovoljno kapaciteta, a roditelji su prinuđeni da čak noću dežuraju ispred škola, kako bi kada se vrata otvore, među prvima mogli da predaju neophodnu dokumentaciju.

Čitateljka našeg portala, Jelena R. ni manje, ni više u tri sta ujutru sa rasklopivom stolicom došla je pred kapiju Osnovne škole Dragan Lukić na Bežanijskoj kosi u Beogradu.

Nakon što su se vrata škole otvroila, Jelena je predala neophodnu dokumentaciju i samo zbog toga njeno dete našlo se među 90 dece kojima je u ovoj školi odobren celodnevni boravak.

„Upravo je završen upis 90 đaka prvaka u celodnevnu nastavu u OŠ Dragan Lukić, na Bežanijskoj kosi,koja važi za jednu od eminentnijih škola na Novom Beogradu. Očevidac sam, pošto sam dežurajući noćas od 3h čekala red i kako bi nakon otvoranja vrata škole u 8h, podnela molba sa pratećom dokumentacijom za upis svog deteta, đaka prvaka u celodnevnu nastavu školske 2023/24. godine“, navodi naša sagovornica.

Dodaje da je na sajtu škole istaknuto obaveštenje da se molbe podnose od 01.03. do 31.03. ali samo malobrojni roditelji ili staratelji znaju praksu koja se godina dešava ispred kapija ove škole, a to je da ukoliko ne prespavate noć uoči predaje molbi, nećete se stići upisati u prvih 90 đaka koliko škola obezbeđuje mesta.

„U pitanju su tri odeljenja celodnevne nastave sa rasporedom nastave i potom čuvanja dece dok im se roditelji ne vrate sa posla. Ostala odeljenja su klasičari i oni završavaju oko 12h prepodne, odnosno 17h popodne“, kaže Jelena R.

Foto:Privatna arhiva

Stajanje u redu pet sati po hladnoći, kako bi dete bilo upisano, naziva „sramotom i poniženjem“.

Jelena kaže da ona nije usamljeni slučaj i da je ukoliko dete ne dobije celodnevni boravak od škole, potrebno izdvojiti oko 200 evra mesečno za produženi boravak od nekoliko sati.

Foto:Privatna arhiva

Od Osnovne škole Dragan Lukić pokušali smo da dobijemo više informacija o mogućnostima širenja kapaciteta i razlozima tolikih redova, ali do obajvljivanja ovog teksta, nismo dobili odgovor.

Podsetimo, naš portal ranije je pisao o slučaju škole „Pavle Savić“ u kojoj boravak postoji za samo prva dva razreda, dok ovu školu pohađa oko 2.000 učenika.

Krajem maja šokirali su nas i prizori ispred beogradske osnovne škole Ujedinjene nacije na Ceraku, kada su roditelji morali da organizuju bdenje ispred škole kako bi u zoru prvi stigli na red da upišu dete u boravak, da ne izgube mesto.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, veliki broj roditelja budućih prvaka prespavao je jednu noć ispred Osnovne škole „Ujedinjene nacije“ na Ceraku, a čekali su da za svoje dete od septembra osiguraju mesto u produženom borvaku, jer mesta ima malo, a đaka je mnogo. Iako je ova vest zvučala neverovatno, ispostaviće se da ovakva scena nije ništa novo, jer se isti problem ponavlja godinama, s obzirom na to da nikakvo rešenje nije pronađeno za ove mališane.

U ranijem odogvoru, Ministarstvo prosvete navelo je da produženi boravak kao poseban oblik obrazovno-vaspitnog rada nije obavezan. Škola može da organizuje celodnevnu nastavu i produženi boravak kao posebne oblike obrazovno-vaspitnog rada, ukoliko za to ispunjava propisane uslove, prostorne i kadrovske, uz saglasnost Ministarstva. Škola sama svojim aktima utvrđuje kriterijume i prioritete za upis u produženi boravak.

BONUS VIDEO: Školarina veća za 60 hiljada: Studenti arhitekture blokirali fakultet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar