Među onima koji već drugi dan kampuju ispred Predsedništva Srbije tražeći trajnu zabranu na iskopavanje bora i litijuma, nalazi se i vođa "Ekološkog ustanka" Aleksandar Jovanović Ćuta, koji u izjavi za portal Nova.rs kaže da ja na agoniju zvanu "Rio Tinto" stavljen zarez i da je vreme da se stavi tačka, kao i da treba preispitati sve postojeće zakone i pozicije.

„Ovo je još jedna karika u lancu narodnog otpora koji će se na kraju završiti tako što ćemo proterati Rio Tinto iz Gornjih Nedeljica“, navodi Jovanović koji poziva sve ekološke organizacije i građane da budu spremni.

„Nema više šta da traži Rio Tinto u Gornjim Nedeljicma, te ofise treba zaključati, džipove proterati, a na prilzu selima staviti straže, tako da u Gornje Nedeljice može da uđe samo prijatelj“, podvlači Jovanović.

PROČITAJTE JOŠ

On smatra da bi se time priča završila fizički, a da je dobro što postoje građanske inicijative.

„Ako se problem ne reši u Skupštini, rešiće se na ulici. Dakle, Rio Tinto mora da se protera iz Srbije“, napominje Jovanović koji podseća da desetine drugih stranih kompanija „rije po SrbijI“.

„Svi zakoni o rudarenju i sve te pozicije gde se neko nameračio da kopa zlato za minđuše Zorane Mihajlović, moraju se preispitati“, kaže Jovanović, koji smatra da tamo gde ljudi bave poljoprivredom, sonde nemaju šta da traže.

Podsetimo, ekološki aktivisti i građani odlučili su da radikalizuju proteste, tako što će otpočeti kampovanje ispred Predsedništva Srbije, a najavili su da će se svaki večeri obraćati pripadnici nekog ekološkog udurženja.

BONUS VIDEO: Kampovanje ispred Predsedništva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare