Ćuta Brnabićki: Primenite zakon ili ćemo ga mi sprovoditi

Društvo 02. jun. 202023:21 > 23:3849 komentara
Podeli:
Cuta Brnabićki
Aleksandar Jovanović Ćuta i Ana Brnabić Foto:N1/Vesna Lalić/Nova.rs

"Narod samo traži da se sprovede zakon. Kada nema ko drugi, sprovešćemo ga mi, dok se ne uspostavi pravna država", to je poruka koju nakon današnjeg sastanka sa premijerkom Anom Brnabić šalje Aleksandar Jovanović Ćuta, predstavnik pokreta Odbranimo reke Stare planine.

U izjavi za naš portal on najavljuje protest ispred Vlade Srbije 13. juna, a glavni uslov je poštovanje zakona i ispunjenje obećanja koje je dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku 28. septrmbra – brisanje hidroelktrana iz zaštićenih područja.

Prema Jovanovićevim rečima, na današnjem sastanku sa premijerkom učestvovao je i dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić. Ono na čemu se insistiralo je da se, u skladu sa propisima, omogući autonomija za zaštićeno područje Stare planine, sve na osnovu zakona i uredbi o specijalnom statusu parka prirode.

„Ili će se primenjivati zakon ili ćemo ga, u suprotnom, sprovesti mi, kao što smo to do sada radili u Toplom Dolu i Rakiti. Imaćete krvave glave, je l’ vam treba to u životu?“, prenosi nam Ćuta stavove koje je izneo, podsećajući na incidente, kada su se meštani Toplog Dola sukobili sa investitorima.

Jovanović tvrdi da su i dekan Šumarskog fakulteta i on premijerki objasnili kakav je „horor“ po prirodu izgradnja malih hidroelektrana, ali premijerka kao da ih nije čula.

„Ona je sve to slušala, ali se s vremena na vreme pojavljivala rečenica: a kako to u Norveškoj, a ovde je to problem. Rekao sam joj da mi ne živimo u Norveškoj, čak i da su Norvežani sve svoje reke osušili i strpali u cevi, kakve to veze ima“, konstatovao je Jovanović.

Na današnjem sastanku se i poteglo pitanje kada će biti sprovedeno rešenje Ministarstva za životnu sredinu o uklanjanju cevi iz Rakitske reke.

„Na šta je ona rekla: morate da vidite sa Trivanom. Ja sam odgovorio da Trivan nije moj ministar nego njen i da ga je ona izabrala“, prepričava nam Ćuta dijaloge sa današnjeg sastanka.

Jovanovića je zanimalo i da li je poništena dozvola za gradnju hidroelektrane „Zvonce“ na Rakitskoj reci. Stiglo se i do obećanja sa satanka sa predsednikom države 28. septembra i obećanja o brisanju hidroelektrana iz zaštićenih područja.

„On ponavlja – morate da to vidite sa Trivanom. Kako da vidim sa Trivanom kada neće da me primi?“, pita se Ćuta.

Pročitajte još:

Prema nejgovim rečima, premijerka je konstatovala da je ponašanje koje zagovara Jovanović „anarhija“.

„Možete da me optužite za šta god hoćete. Ta anarhija o kojoj vi govorite će izgledati tako što će narod da sprovede to što vi ne sprovodite, rešanja koja ste doneli. Ako to ne sprovedete vi, sprovešče ljudi koji tamo žive. To je ta autonomija i anarhija. Narod će to morati da uradi, pošto će ostati bez vode. U suprotnom, 200 Rakićana će da pokupi sve svoje prnje u kofere i dođe ispred Vlade. Imaćete prvi put ekološke izbeglice, koje će tražiti od vas da im nađete mesto gde će da se sele, tamo gde ima vode“, upozorava Ćuta.

Jedan od zahteva koje je Jovanović istakao je i da ubuduće svi sastanci povodom ovog problema budu organizovani uz prisustvo medija, kako on ne bi morao da prepričava šta se dešavalo.

U međuvremenu, najavljuje protest 13. juna ispred Vlade Srbije, nakon kojeg će biti prekinuta svaka komunikacija sa nadležnima.

„Ukoliko do tada zakon ne bude sproveden, nema razloga da se komunicira sa njima na bilo kom nivou, sve je već sažvakano“, zaključuje Ćuta.

 

******

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar