Bežanijsko groblje
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Oktobar 2021. godine ostaće upamćen kao mesec u kome je, prema zvaničnim podacima, zabeležen najveći broj preminulih od posledica koronavirusa u Srbiji – čak 1.721. U odnosu na prethodni mesec broj umrlih je skoro udvostručen, a prosečan dnevni broj preminulih u oktobru je premašio 55. Broj umrlih na dnevnom nivou u mesecu koji je za nama nije padao ispod 46, a poslednjeg dana oktobra broj žrtava smrtonosnog virusa dostigao je 65. Samo u poslednjoj oktobarskoj nedelji kovid-19 odneo je 446 ljudskih života, što je najveći broj smrtnih slučajeva na nedeljnom nivou od početka epidemije.

Pišu: Aleksandra Petrović, Ljubica Sokić, Sanja Petrov. Milan Marković

Beograd

U oktobru ove godine na grobljima koja pripadaju JKP „Beogradska groblja“ bile su 1.973 sahrane i kremacije što je za 862 ili 77 odsto više nego u istom mesecu 2020. godine.

Najviše ispraćaja preminulih je bilo 21. i 22. oktobra – po 71.

Prema podacima koje je JKP „Beogradska groblja“ saopštilo agenciji Beta, u oktobru prošle godine je bilo 1.111 sahrana i kremacija, a u istom periodu 2019. godine – 1.131.

Podaci se odnose na sahrane i kremacije na grobljima: Lešće, Orlovača, Zemun, Novo groblje, Zbeg, Bežanija, Centralno groblje i Topčider.

U septembru ove godine, na navedenim grobljima je bilo 1.417 sahrana i kremacija, što je za 400, odnosno 40 odsto više nego u istom mesecu prošle godine – 1.017.

Na centralnim beogradskim grobljima preminuli se već dva meseca sahranjuju i nedeljom.

Na zakazivanje sahrane čeka se tri do četri dana.

 

Kragujevac

 

Na kragujevačkim  grobljima koja su u sistemu JKP ‘‘Šumadija‘‘ u oktobru su obavljene 152 sahrane, što je dvostruko više nego u istom mesecu 2020. kada je sahranjena 71 preminula osoba. U godini pre korone, u oktobru  2019. u Kragujevcu su bile 64 sahrane.

Međutim, ovo enormno povećanje broja sahrana, leži i u činjenici da je sistemu gradskih grobalja od ove godine pridruženo i groblje u jednoj prigradskoj mesnoj zajednici, ali je i pored toga,  broj sahranjenih  u oktobru znatno odskočio u odnosu na raniji period.

U JKP ‘‘Šumadija‘‘ za  Nova.rs  izjavili su da su u septembru ove godine u proseku dnevno  bile po četiri sahrane, dok je u oktobru  na dnevnom nivou, organizovano po šest ispraćaja pokojnika.

Tako je za samo dva meseca ove godine u Kragujevcu sahranjeno 250 preminulih (98 u septembru i 152 u oktobru) što je za 54 više u odnosu na septembar.

Najviše preminulih Kragujevčana u prethodnom mesecu sahranjeno je 2. oktobra kada je bilo osam sahrana.

Podaci o broju sahrana u Kragujevcu odnose se samo na groblja koja su u sistemu JKP ‘‘Šumadija‘‘, odnosno četiri gradska (Bozman, Varoško, Sušičko, Palilulsko)  i jedno u prigradskom naselju Male Pčelice.

Veruje se da je broj preminulih mnogo veći, jer gotovo svako prigradsko naselje u Kragujevcu ima svoje groblje, a evidenciju o sahranama ne dostavljaju JKP ‘‘Šumadija‘‘.

Užice

U Užicu, u oktobru ove  godine, na tri gradska groblja: Dovarje, Sarića Osoje i Vlaovac, organizovane su 84 sahrane. Kako su za Nova.rs rekli iz JKP Bioktiš, OJ Gradska groblja, taj broj je u istom mesecu prošle godine bio za 60% manji, tačnije 39.

Broj sahrana na gradskim grobljima ne svedoči i broju umrlih na teritoriji grada Užica. Veliki broj sahrana beleži se i u seoskim grobljuma, pa smo podatke potražili i od Matične službe ovog grada. Njihove brojke su još poraznije.

Prema onome što piše u matičnim knjigama, na teritiriji  grada Užica, prošle godine u oktobru je umrlo 106 lica dok je taj broj u istom mesecu 2021. skoro tri puta veći. Samo u desetom mesecu ove godine, na području istih matičnih službi registrovano je 295 umrlih.

Podatak o broju smrti u Užicu je zapanjujući, pa smo matičarku zamolili da još jednom proveri kako bi se uverili u njihovu istinitost. Nažalost, brojke su tačne, a kako su nam u Matičnoj službi rekli, iz užičke bolnice  svakodnevno stižu podaci o umrlima, tolike brojke u ranijem periodu nisu zabeležene.

Napomenimo da podaci matične službe ne pokazuju da su umrla lica na teritoriji grada Užica imala i prebivalište na tom području, ali je u odnosu na isti mesec prošle godine on zabrinjavajuće uvećan.

Čačak

U oktobru 2021. godine na čačanskom gradskom groblju povećan je broj sahrana za skoro 50 procenata, izjavila je danas za Nova.rs tehnička direktorka JKP „Gradsko zelenilo“, Dragica Juković.

Prema njenim rečima, u desetom mesecu lane bilo je 45 ispraćaja preminulih na večni počinak, ove godine taj broj iznosi 86,dok su 2019. obavljene  32 sahrane.

„Kada je u pitanju septembar i tu smo imali značajan skok obavljenih sprovoda. Lane ih je bilo 47, a ove godine 69. Mi to povezujemo sa epidemijom koronavirusa, zaista je smrtnost stanovništva porasla“, ocenila je Juković.

Ona je dodala da će danas na groblju u Čačku biti obavljene tri sahrane.

„Ranije smo imali prosečno dva sprovoda dnevno, a sada je između četiri i pet“, precizirala je ona.

Na naše pitanje da li se čeka na sahrane, Juković kaže da to, uglavnom, nije praksa u Čačku.

„Jedino, ukoliko se dogodi da nam se javi neko od porodica preminulih petkom, a subota je zauzeta, desi se odlaganje za ponedeljak. Međutim, veoma retko imamo takve situacije“, zaključila je Juković.

Vranje

I u tom gradu je oktobarska statistika neslavna prošle godine u tom gradu umrla je 51 osoba, a ove godine u tom mesecu preminulo je 98 osoba.

Najcrnji dan od početka epidemije koronavirusa bio je 4. decembar 2020. godine, kada je u Srbiji preminulo 69 osoba, ovaj rekord ponovljen je 7. novembra.

Kraljevo

Višegodišnji prosek smrtnosti u Kraljevu, na kraju ove godine biće uvećan za čak 50 odsto, u odnosu na 2019. godinu. Slična situacija je u većini gradova u Srbiji. Tome svedoči i sve veći broj sahrana.

U Kraljevu je 2019. godine i to samo na gradskom području, bez sela i prigradskih naselja, umrlo oko 1.000 osoba. Prošle godine je taj procenat bio za oko 25 odsto veći, da bi ove godine smrtnost samo u prvih deset meseci već bila uvećana za 30 odsto.

„Ako sa nastavi sa ovim trendom, a od avgusta je svakog meseca umrlo preko stotinak osoba, pretpostavljam da će na kraju ove godine biti preko 50 odsto umrlih više nego što ih je bilo 2019. godine“, kaže Marinko Savić, matičar u Gradskoj upravi.
Upoređujući dalje podatke, Savić kaže da je 2019. godine u Kraljevu samo u jednom mesecu bilo sto preminulih osoba.

„Ove godine samo tri letnja meseca su imala ispod sto umrlih, dok su svi ostali meseci zabeležili iznad sto umrlih. Samo u poslednjem mesecu, oktobru, bilo je čak 180 preminulih“, rekao je Savić.

Pogrebnici iz većine gradova u Srbiji tvrde da nikada nisu imali ovoliko sahrana, čak ni u prethodnim talasima epidemije. U Kraljevu je broj sahrana u odnosu na isti period prošle godine uvećan za 30 odsto. U brojkama, to je skoro 200 sahrana više u odnosu na prošlu godinu.

Bonus video: Nova.rs u Batajnici među najtežim kovid pacijentima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare