Foto: privatna arhiva

Advokatska kancelarija “Sreten Đorđević” podnela je u ime 15 meštanki i meštana Velikih Crljena kod Lazarevca četiri tužbe Višem sudu u Beogradu protiv Elektroprivrede Srbije (EPS) - Termoelektrane “Kolubara A”. Nova.rs imala je uvid u tužbu za koju advokati tvrde da po svojoj kompleksnosti predstavlja iskorak u sudskoj praksi Srbije jer meštani Velikih Crljena EPS tuže i zbog povrede ljudskih prava - prava na mirno uživanje doma i imovine, na zdravlje, informisanje o stanju životne sredine i rizicima po zdravlje.

U postupku koji meštani Velikih Crljena vode protiv EPS-a danas se u Palati pravde u Beogradu održava pripremno ročište, a Nova.rs imala je uvid u sadržaj njihove ekološke tužbe.

Petnaest meštana, koji žive i imaju obradivu zemlju u neposrednoj blizini Termoelektrane “Kolubara A”, deponije uglja i deponije pepela i šljake, u tužbi navode dokaze da im EPS već decenijama unazad truje vodu, vazduh, zemljište, da im ugrožava zdravlje, stambene objekte i useve jer sistemski ne poštuje domaće propise i međunarodno preuzete obaveze.

Povezane vesti:

Tužbom se zbog toga u prvom redu zahteva uklanjanje izvora opasnosti – da se zaustavi rad TE “Kolubara A”, Toplane u Vreocima, zatvori deponija pepela, deponija šljake i deponija uglja i izvrši njihova rekulitavacija. Kako je navedeno u tužbi, ukoliko sud nađe da je primarni zahtev neosnovan, zahteva se:

“Da EPS na postrojenje Termoelektrana ‘Kolubara A’ ugradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih gasova i praškastih materija koje će predstavljati najbolju moguću dostupnu tehnologiju (BAT postrojenje), kao i da na deponiji pepela i šljake izgradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, izgradi postrojenje za sprečavanje rasipanja pepela i šljake, kao i da izgradi zatvoreno skladište iznad deponije/skladišta uglja koje se nalazi uz TE ‘Kolubara A’.”

U tužbi se takođe od EPS-a traži naknada štete zbog umanjenih prihoda na usevima, umanjenja tržišne vrednosti nepokretnosti i uvećanih troškova održavanja, kao i naknada nematerijalne štete zbog pretrpljenog straha za život i zdravlje tužilaca i njihovih porodica, i trpljenja duševnih bolova koja su posledica povreda prava ličnosti na privatan i porodičan život i dom, imovinu, obaveštenost, zdravu životnu sredinu, zaštitu zdravlja i integritet ljudske ličnosti, ličnog i porodičnog života.

Kako je navedeno u tužbi, odšteta koju bi trebalo da plati Elektroprivreda Srbije, prema proceni pre izvođenja dokaza iznosi 5.100.000 dinara.

Kolubara basen
Foto: Shutterstock

Iz advokatske kancelarije navode da će u toku procesa biti zahtevana brojna i kompleksna veštačenja kojima se dokazuje stepen i obim zagađenja životne sredine, kao i štetan uticaj na zdravlje stanovnika – poput analize sastava sitnih PM čestica radi utvrđivanje prisustva teških metala u njima, analize koncentracije arsena u vodi i zemljištu i noktima stanovnika.

Tužba je, kako navode, bazirana na praksi Evropskog suda za ljudska prava i po svojoj kompleksnosti predstavlja svojevrsni iskorak u sudskoj praksi Srbije.

Ukoliko proces bude dobijen, u šta tužioci veruju, to bi moglo da otvori put ka ostvarivanju prava drugih stanovnika Srbije kojima su zbog zagađenja životne sredine ugroženi zdravlje, ljudska prava, imovina i izvori prihoda.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare