Foto: Jorge Láscar/Commons.wikimedia.org

Eparhije SPC u SAD i njeni episkopi 'nepokolebljivo su i nerazdeljivo sjedinjeni' i sastavni deo SPC, naveli su članovi Centralnog crkvenog saveta u SAD, uoči sutrašnjeg Vanrednog Sabora SPC u Severnoj i Južnoj Americi, koji će biti održan u Klirvoteru na Floridi, a povodom navoda u nekim medijima o raskolu u crkvi.

Patrijarh srpski Irinej predsedavaće sutra Saboru Srpske pravoslavne crkve u Severnoj i Južnoj Americi, na Floridi, a kako je najavljeno tokom posete SAD obići će i parohije SPC u Majamiju, Vašingtonu i Njujorku.

Novosti su danas u tekstu pod naslovom ‘Srpske vladike osnovale novu crkvu u Americi’, prenele da je poglavara SPC u američkoj misiji ‘sačekao težak zadatak rešavanja situacije u kojoj se nalazi Srpska crkva u Severnoj Americi’, odnosno sprečavanje eventualnog raskola u crkvi.

Vladike zapadnoamerički Maksim, novogračanički Longin i istočnoamerički Irinej, prošle godine su na svoju ruku, bez odobrenja Sinoda i Sabora SPC-a, reorganizovali crkvu u SAD. Članovi Centralnog crkvenog saveta u SAD naveli su, međutim, da su optužbe za navodni ‘tajni plan ili skriveni pokušaj’ episkopa Eparhija SPC u SAD da te eparhije odvoje od SPC i da ih predaju pod jurisdikciju Carigradske patrijaršije, Američke Pravoslavne Crkve ili neke druge strukture – nemaju osnov u činjenicama i potpuno su neistinite.

Sadašnji episkopi tri eparhije u SAD bili su i ostali istrajni u svojoj podršci jedinstvu u SPC, dodali su.

„Napadi usmereni protiv naših episkopa pojavili su se uglavnom u žutim novinskim tabloidima na srpskom jeziku, na prekomorskim fantomskim sajtovima za koje je otkriveno da su hostovani u Srbiji, na Kipru i u Rusiji, kao i na društvenim medijima, uključujući i plaćene dnevne oglase na društvenim mrežama u šest zemalja“, navodi se i dodaje da su autori tih tekstova ili anonimusi ili autori koji nisu nisu poznati kao aktivni članovi bilo koje parohije u SAD.

Kako su naveli, ti napadi izgleda da imaju jedan jedini cilj – da naruše mir i pocepaju jedinstvo eparhija SPC u SAD i vernike u tim eparhijama.

Članovi Centralnog crkvenog saveta u SAD dodali su da su jedina ‘podrška’ za te napade neosnovanih lažnih tvrdnji potpune izmišljotine, poput lažnih biografija na Vikipediji i lažnih Tviter profila i ‘zapanjujuće pogrešna tumačenja’ zvaničnih dokumenata.

„Nivo grešaka u tim analizama je do te mere upečatljiv da one mogu biti samo plod zle namere prema SPC i njenim vernicima u SAD“, zaključili su u saopštenju.