Foto:Zoran Lončarević

Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović rekla je da je čula da je Vlada Srbije odbila pomoć iz Bosne i Hercegovine u vidu medicinskih timova za Novi Pazar, ali da su se predomislili i shvatili da to "ipak nije najpametnije", te da će lekari iz Sarajeva i Turske otići u Novi Pazar i da samo treba da završe privremene radne dozvole.

„Upravo sam čula iz Vlade Srbije da su ipak shvatili da to nije najpametnije i da će i lekari iz Bosne i Tuske doći u Novi Pazar i sada se radi na privremenim radnim dozvolama. Za mene je najbitnija stvar da se sve vreme zataškava sa brojevima, a videli smo da je najbogatija provincija Italije Lombardija doživela zdravstveni slom. Mislim da nije bilo sramota da tamo gde se zdravstvo urušava da nadležni kažu nemamo dovoljno kadrova. Mi još uvek imamo infrastrukturu koja je ostala iz bivše Jugoslavije. Mnogo medicinskog kadra je napustilo Srbiju i mi smo desetkovani; nije to samo sa Novim Pazarom. I Kragujevac je sledeće žarište. Tek ćemo u narednoj nedelji imati porast broja zaraženih zbog predizborne kampanje“, rekla je Ćorović za N1. 

Na pitanje koliko je vlast insitiranjem da se izbori dese u doba pandemije kriva za nova žarišta i porast obolelih, Ćorović je rekla da je je „Senada Jašarević za nju heroj jučerašnjeg dana“.

Kada se završilo obraćanje ministra Zlatibora Lončara i premijerke Ane Brnabić, za njima je u bolnicu u Novom Pazaru utrčala mlada Senada Jašarević. Njena majka j epre dva dana preminula od kovida-19, a otac je u teškom stanju. Kako je rekla, za njega nije bilo mesta u bolnici. Upitala je premijerku „Zar su izbori bili važniji od naših života?“

„Vlast je brutalno zloupotrebljavala pandemiju, Vučić je koristio medije, čitavu mašineriju koja je ogromna do te mere je zloupotrebio i kad je trebalo da počne predizborna kampanja, odjednom Krizni štab odlazi na odmor, svi dobijamo informacije da je situacija relaksirana. Svi do jednog političara su odgovorni i krivi, a pre svih je to Aleksandar Vučić i tu nema dileme. Onaj koji ima najveću odgovornost, on je najodgovorniji. Vlast je kriva za porast broja zaraženih“, istakla je Ćorović.

„Ja ne mogu kao građanka da budem odgovorna, čak ni infektolozi ne znaju o ovom virusu. Kažu kako im je nepoznanica. Umesto da nam stalno govore da je virus nepoznanica – ne – oni se raspuste, odu na odmor i daju nam znak da je kriza prošla. Običan građanin bilo koje zemlje nije bio dužan da zna bilo šta o nekom virusu. Ja ću pročitati i van toga što mi kaže Krizni štab“, dodala je.

Kazala je i da se sada dogodio najgori scenario, a to je da građani više nikome ne veruju.

„Bez obzira što je ova vlast koju doživljavam kao svoje neprijatelje, imala sam koliko-toliko uverenje da će struka ipak se držati struke. Na žalost, desilo se to da su ti lekari, stručnjaci upotrebljeni kao otirači za cipele jednog čoveka koji je rešio da bude u kampanji, nosio respiratore, sve što je on radio jedna je farsa, jedna mimikrija, patološka priča i nažalost, jedan broj vrsnih stručnjaka je pristao da bude deo tog igrokaza i to je sramota“, naglasila je Ćorović u Pressingu.

Istakla je i da je sigurna da će biti novih žarišta u Srbiji i da će to biti zbog izbora.

Ona je uputila molbu lekarima i svim medicinskim radnicima.

„Ne radite najkrvaviji posao koji ljudsko biće može da radi da bi vas neko šutirao. Molim sve zdravstvene radnike da kažu dosta, jer su oni izloženi. Zato molim sve medicinske radnike da kažu dosta jer su čuvari naših života“, navela je Ćorović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare