Aida Ćorović Foto: Medija centar Beograd

U prostorijama "Ne davimo Beograd" od sutra će biti otvoren sabirni centar za prikupljanje pomoći namenjene bolnici u Novom Pazaru koji je trenutno jedno od najvećih žarišta koronavirusa, rekla je za Nova.rs aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović.

Ćorović, koja je rodom iz Novog Pazara, pozvala je sve građane koji žele da pomognu da sutra dođu u Dositejevu 13 u Beogradu.

Poziv građanima dobre volje, Aida Ćorović je uputila i preko Fejsbuka.

Stvari stoje ovako: situacija u Novom Pazaru i Tutinu je katastrofalna i informacije koje sam dobila su iz prve ruke i…

Posted by Aida Corovic on Недеља, 28. јун 2020.

„Što se tiče konkretne pomoći i donacija, potrebno je bukvalo  sve – zaštitne rukavice, maske, nočare, kape, zaštitne navlake za obuću, viziri, skafanderi, mantili za jednokratnu upotrebu, sredstva za dezinfekciju, čak i bolnička posteljina“, rekla je Ćorović za Nova.rs.

Dodaje da su od lekova neophodne ampule C i D vitamina i da verovatno ima još toga, „ali da je ovo sada najhitnije“, rekla je Ćorović.

Prema njenim rečima, jedna grupa mladih iz Novog Pazara je već prikupila nešto medicinske pomoći koju su odneli Medicinskom centru u tom gradu ali su ih odbili, pa su tu pomoć odneli u Tutin i Sjenicu jer je i tamo situacija sa koronom dramatična.

Kaže da je svesna da se zaštitna oprema za bolnice nabavlja putem javnih nabavki, ali da je sada urgentna situacija i da „ne može da opravda administrativne procedure kada su ljudski životi u pitanju“.

„Znala sam da je situacija sa zaraženima u Novom Pazaru loša, ali nisam znala da je toliko loša“, rekla je Ćorović.

Dodaje da je od zdravstvenih radnika, „iz prve ruke“ saznala da je situacija strašna, da medicinsko osoblje pada od umora, da su lekari očajni i da i među njima ima obolelih od korone.

„Situacija je katastrofalna, izmakla je kontroli i zato je važno sačuvati svaki ljudski život“, poručila je ona.

A da su kapaciteti bolnice u Novom Pazaru prebukirani, a pacijenti leže po hodnicima može se videti na snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama.

Horor u Novom Pazaru. Prva četiri snimka odgledajte redosledom od četvrtog ka prvom, FB im je okrenuo redosled nakon…

Posted by Lazar Pavlović on Недеља, 28. јун 2020.

Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru objavio je danas da je u petak kod još 17 osoba potvrdio prisustvo koronavirusa, tako da je ukupan broj inficiranih porastao na 508.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare