Foto:EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Stanove, imanja, automobile, kao i zarade koje im se isplaćuju parama građana Srbije, funkcioneri koji rukovode srpskim javnim institucijama na Kosovu uglavnom ne prijavljuju Agenciji za borbu protiv korupcije, iako ih zakon obavezuje. Na pozive iz Beograda funkcioneri se uglavnom odazivaju i daju različita opravdanja - nisu koncentrisani da bi odgovorili, nisu znali da treba da prijave ili su pitali novinare za pomoć, piše Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

Izvor: CINS

„Ne znam, ne mogu sada da se setim da li sam prijavljivao ili nisam prijavljivao (imovinu i prihode), sada sam u samoizolaciji pa ne mogu da se skoncentrišem“, rekao je za CINS donedavni v.d. direktora Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović.

Na Kosovu postoji više od 100 institucija koje su pod ingerencijom Republike Srbije, a Ivanović je samo jedan u nizu funkcionera čija plata se finansira parama građana Srbije, a čijih podataka o imovini i prihodima nema na sajtu srpske Agencije za borbu protiv korupcije.

Prema javno dostupnom registru Agencije, tek mali broj aktuelnih javnih funkcionera na Kosovu poštuje zakonsku obavezu da prijavišta ima od imovine i koliko zarađuje. Podaci izostaju za direktore osnovnih i srednjih škola, javnih i javno-komunalnih preduzeća, dekana, ustanova kulture i socijalne zaštite, zdravstvenih ustanova, pa čak i za predsednike privremenih organa na Kosovu i Metohiji.

Tako je, sudeći po kosovskoj Agenciji za borbu protiv korupcije, predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević 2017. godine posedovao tri kuće, automobil ševrolet i godišnju platu od 7.800 evra.

Zašto tih podataka nema i u srpskoj Agenciji, Todosijević nije želeo da objasni preko telefona. Nakon što smo organizovali susret na Kosovu, Todosijević je prestao da se javlja, čak i da odgovara na poruke.

Neki su, pak, prebacivali loptu na druge.

Slavko Simić, načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga i narodni poslanik Srpske liste u Skupštini Kosova, prema prošlogodišnjim podacima kosovske Agencije poseduje automobil od 7.000 evra koji je dobio na poklon i ušteđevinu u bankama. Za odgovor na pitanje kako je moguće da Agencija u Beogradu nema ove podatke, Simić nas je uputio na svog portparola, koji je ostao bez komentara i ponovo uputio na Simića.

Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija kaže za CINS da ni funkcioner ni institucija ne mogu da dozvole sebi da imaju duple funkcije ili plate ukoliko ne poštuju zakone.

„Besprizorno je i za jedne i za druge da ostvaruju bilo šta, a da ne ispunjavaju nešto što im je obaveza. Sa druge strane, postavlja se pitanje da li i kako reaguje Agencija za borbu protiv korupcije. Ne može neko imati poseban tretman zato što je na Kosovu ili zato što nije informisan.“

Direktor Centra za socijalni rad u Leposaviću, Gradimir Nastić, nije negirao da je propustio da prijavi imovinu i prihode, ali nije želeo da daje zvanične komentare, već nas je uputio na Ministarstvo. Novinari su kontaktirali Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, odakle su nam rekli da se obratimo Opštini Leposavić koja je Nastića imenovala za direktora. Iz Opštine do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.
Drugi funkcioneri su za CINS izneli raznovrsne razloge zbog kojih nisu dostavili svoje izveštaje.

Slobodan Mihajlović je direktor Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici, a tvrdi da u suštini nema šta da prijavi jer živi u majčinom stanu.

„Ja sam tek skoro postavljen i prijaviću, nije problem. (…) Pa ja ni nemam imovinu. Prihode da, imovinu ne. (…) Živim u majčinom stanu“, rekao je Mihajlović za CINS.

Njegov sugrađanin, direktor Osnovne škole Sveti Sava Milorad Jovanović, je pitao novinara da li to mora da čini u svakom mandatu, iako, prema podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, on svoju funkciju, kao ni imovinu i prihode, nikada nije prijavio.

Jovanović je ljubazno zamolio novinara da ga uputi gde da nađe obrazac koji treba da popuni, a pristao je i da izjavu da pred kamerom. Međutim, kada ga je za snimanje pozvao novinar sa Kosova, Jovanović se predomislio.

Ceo tekst pročitajte na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare