Deponija vodotoranj Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Komunalno preduzeće iz Kragujevca, nedavno je uklonilo 14 divljih deponija iz prigradskih i seoskih naselja. Deponije se, kako tvrde, iznova javljaju na istim mestima, pa apeluju na građane da propisno odlažu svoj komunalni otpad.

Staro je pravilo, da za čistiju i zdraviju sredinu, moramo da pođemo od sebe i iz svog dvorišta. Upravo to, poručuju i iz kragujevačkog komunalnog preduzeća „Šumadija“, koje godinama uklanja divlje deponije, sa istih lokacija.

Čišćenje đubreta iza nesavesnih građana, sa jednih te istih lokacija, ogledalo je građana koji žive u blizini divljih deponija.

JKP „Šumadija“ je u proteklih mesec dana, uklonila deponije iz obodnih gradskih naselja Erdeč, Vinogradi, Bresnica, Stanovo, Petrovac, Denino Brodo, Ilićevo i iz sela Lužnice, Čumić, Donja Sabanta i Novi Milovac.

Deponija vodotoranj Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Simptomatično je, kako navode, da se i pored propisno obeleženih mesta za odlaganje smeća, dodeljenih individualnih kanti domaćinstvima i redovnog odvoženja komunalnog otpada, u ovim naseljima, divlje deponije stvaraju na istim mestima.

Zbog toga komunalci apeluju na svest građana i pozivaju ih na prevenciju zagađenja životne i okruženja u kome žive. Takođe, oni pozivaju građane da im prijave postojanje divljih deponija.

A, čišćenje otpada, tamo gde mu nije mesto, nije nimalo jeftino. Za uklanjanje 14 divljih deponija na teritoriji Kragujevca, iz gradskog i republičkog budžeta potrošeno je skoro milion i po dinara.

U okviru projekta „Zajedničkim snagama protiv divljih deponija u Kragujevcu“, iz Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije, uloženo je 1.145.760,00 dinara, dok je Grad  participirao sa 286.440,00 dinara.

Problem je u tome, što će to biti „bačene pare“ svih nas, ukoliko građani na istim mestima ponovo naprave divlju deponiju, pa iz „Šumadije“ pozivaju građene, da svoj komunalni otpad odlažu prema važećim propisima.

Bonus video: Divlja deponija ispod nadvožnjaka u novobeogradskoj Ulici Đorđa Stanojevića 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar