Foto: Nemanja jovanović

Roditelji odeljenja trećeg razreda osnovne škole "Dositej Obradović" iz Ćićevca, potpisali su peticiju kojom se protive da im se zameni dosadašnja učiteljica, koja je inače već bila druga po redu. Kažu da je previše da deca koja od jeseni kreću u četvrti razred, već dobiju treću učiteljicu.

U pismu, odnosno peticiji koja je poslata rukovodstvu ove škole, roditelji se pitaju o razlozima smene učiteljice Jelene Biševac, jer smatraju da je ona dosta dobro radila svoj posao.

 

Foto:Nova.rs

„Pitamo se da li su naša deca zamorčići na kojima se vrši eksperiment, i da li je neko razmišljao, prevashodno o deci, njihovim osećanjima, ali i pravima. Više od nas roditelja treba da znate koliko je bitna uloga učiteljice u školovanju i odrastanju dece. A deca su razočarana“, navodi se u pismu roditelja odeljenja III/2.

Bojan Todorović Foto:Nova.rs

Roditelji smatraju da je zamenjena učiteljica koja je nema mrlja u svom radu, i iza koje stoje nagrade i bogato iskustvo u radu sa decom.

„Da li neko od vas razmišlja, kako će deca od septembra preko društvenih mreža i onlajn nastave funkcionisati sa učiteljicom za koju ne znaju ni kako izgleda, a s druge strane ni ona njih ne poznaje. Kako će biti ocenjeni?Smatramo da je jedna cela generacija oštećena“, piše u peticiji koja je dostavljena školi.

Bojan Todorović, jedan od roditelja i potpisnik peticije, kaže za Nova.rs da je cilj peticije da komisija ponovo razmatra ili odloži konkurs, kako bi dosadašnja učiteljica mogla da razred dovede do petog razreda.

Bojan Todorović Foto:Nova.rs

„Inače, direktorka škole je bila prva učiteljica razreda, pre nego što je otišla na tu funkciju. I ona veoma dobro poznaje situaciju. Učiteljici su stalno produžavali ugovor do 60 dana. I sada kada je raspisan konkurs, primili su drugu, čije je iskustvo veoma diskutabilno“, kaže Todorović.

Direktorka Biljana Erdeljanov u razgovoru za Nova.rs kaže da je dosadašnja učiteljica bila na zameni, da je raspisan konkurs i da je konkursna komisija od nekoliko kandidata, izabrala učiteljicu.

„Nisu oni ni prva ni poslednja generacija dece kojima se menjaju učiteljice. Na konkurs se javilo više kandidata i komisija je izabrala jednog. Ocenjivana je stručnost i nije tačno da nema iskustva. Inače, konkurs je trebalo da bude raspisan još na proleće, ali je epidemija koronavirusa sve odložila. Zato je ugovor produžavan sve do raspisivanja konkursa. Pozadina ove peticije je drugačija nego što izgleda, jer su pojedini roditelji zloupotrebljeni“, kaže Erdeljanov.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare