Close-up of a man's hand holding LGBT hearts, Image: 388981192, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

U cilju podrške LGBT+ osobama tokom trajanja krize izazvane pandemijom koronavirusa, nevladina organizacija "Da se zna!" pokrenula je svakodnevni onlajn čet za podršku.

Kako navode iz ove organizacije, problemi LGBT+ zajednice u Srbiji ne samo da ostaju isti, već se i usložnjavaju tokom trajanja vanrednog stanja i korona krize.

Poštujući mere samoizolacije, većina LGBT+ osoba danas ostaje kod svojih kuća, što znači da ne viđaju svoje partnere/ke, prijetelje/ice. Uzevši u obzir ekonomske prilike naše zemlje, većina njih je danas gotovo celog dana u kućama sa svojim potencijalno homofobičnim rodieljima i rodbinom.

„Usled cele situacije, LGBT+ osobe se bore i na dodatnim poljima – one ne strahuju samo od gubitka posla, potencijalne zaraze i očuvanja zdravlja. LGBT+ osobe imaju stalan rizik od eksponiranja, dodatno psihičko opterećenje usled straha od neželjenog autovanja, moguće učestalo prisustvo homo- i transfobičnim komentarima i opaskama…“, poručuju iz „Da se zna!“.

Zbog toga je pokrenut svakodnevni onlajn čet za podršku. Od ponedeljka do srede, u periodu od 14h do 16h možete porazgovarati sa nekim od njihovih psihologa/škinja, dok su od četvrtka do nedelje od 16h do 18h tu aktivisti/kinje organizacije. Putem ovog četa, LGBT+ osobe mogu da se jave ukoliko imaju neki problem, žele psihološku podršku, ukoliko su doživeli nasilje ili diskriminaciju i žele da prijave to, ili ako prosto žele sa nekim da popričaju.

U datim časovima svi kojima je potrebna pomoć mogu da se jave putem sajta dasezna.lgbt, ali mogu i da pišu na mejl [email protected], ili da se jave na Fejsbuk, Instagram ili Tviter „Da se zna!“.