Černobilj godišnjica
Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Vest iz ruskih medija - prema kojoj Rusija razmatra gradnju nuklearke u Srbiji - potresla je srpsku javnost minulog četvrtka. Ima li mesta panici ako bi se režim u Srbiji odlučio na ovaj potez?

O tome je za Novu govorio profesor Vladimir Udovičić sa Institua za fiziku. Zanimalo nas je i da li treba da se plašimo novog Černobilja i katastrofe koju bi mogao da izazove naš nemar.

„Mislim da ne teba da se plašimo. Događaji poput Černobilja ukazuju na to gde su propusti, pa se u daljem razvoju vodi računa da se to izbegne. Nova tehnologija se razvija već dugi niz godina. Nove generacije nuklearnih elektrana teže tome da se minimalizuje ljudski faktor i da sve bude automatizovano. Kad dođe do nekih problema, aktiviraju se automatski mehanizmi i gasi se nuklearka“, objašnjava Udovičić.

Dr Udovičić napominje da se nuklearne elektrane najčešće grade u slivovima reka. Kada je Srbija u pitanju, sliv Dunava je, prema rečima našeg sagovornika, pogodna lokacija. Naš sagovornik smatra da životna sredina ne bi bila ugrožena.

„Nuklearna energija spada u zelene energije. Vodi se računa i o studijama o uticaju na životnu sredinu. Ne očekujem da bi izgradnja nuklearne elektrane podigla nivo prirodne radioaktivnosti koja je svuda oko nas“, kaže Udovičić. On dodaje da prilikom izgradnji nuklearnih elektrana treba voditi računa i o odlaganju nuklearnog otpada, što je, takođe, jedan od izazova. Bez obzira na sve, odluka o tome da li će Srbija dobiti nuklearnu elektranu, kao i mnogo drugih stvari u našoj zemlji, zavisi od jednog veoma uticajnog faktora.

„Sve je na političkoj odluci da se krene u taj projekat“, zaključuje naš sagovornik.

BONUS VIDEO: Eksplozija u fabrici raketa u Leštanima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare