Jovana Ružičić, Centar za mame
Jovana Ružičić Foto: N1

Četiri udruženja - Centar za mame, Bebac.com, Srbija u pokretu i Roditelj, traže promene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koje su izostale u nacrtu zakona. Između ostalog, zahtevaju pravedniji obračun plata za porodilje u skladu sa brojem meseci u kojima su radile, tako da nijedna mama nema manju naknadu od minimalca.

„Ono što bismo mi želeli da vidimo je jedan pravedan zakon koji zaista jeste podrška porodici sa decom i tu našu inicijatvu je podržalo preko 10 hiljada građana i građanki svojim potisom“, rekla je u emisiji InfoBiz N1 Jovana Ružičić iz Centra za mame.

Kako je istakla – svi koji su pokrenuli ovu inicijativu bave se ovim zakonom već niz godina.

„Kada se prošli zakon promenio mnogi od nas su bili deo radne grupe koja je radila na izmeni ovog zakona i preporuka radne frupe bila je jedan pravedan zakon. Ne znam zašto se već osam godina bavimo ovim zakonom, ono što mogu da pretpostavim da je država rešila da uštedi. S jedne strane razumem potrebu za uštedom, a s druge strane to nikada ne bi trebalo da bude preko leđa roditelja“, navela je ona.

Jedna od promena koju su tražili od Ministarstva za demografiju i Ministarstva za rad, u zahtevima koje su uputili resornim ministrima, jeste da svaka mama prima nadoknadu prema broju meseci kojih je bila zaposlena, ali da ta nadoknada nikada ne bude ispod republičkog minimalca.

„Da nikada više ne dođemo u situaciju da žena u trenucima kada bi trebalo da je najsrećnijana svetu, prima nadoknadu od 7.500 dinara i razmišlja od čega će da kupi pelene. Takođe, želeli bismo da se izjednače prava mama preduzetnica sa svim ostalim zaposlenim mamama, one su ovim Zakonom uskraćene za neke stvari što ne bi smelo da se desi. Treća svar je da mame koje imaju veće plate od prosečnih primaju svoju porodiljsku nadoknadu u skladu sa onim što su uplaćivali“, poručila je Ružičić.