Foto:Profimedia.rs

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu primio je za tri godine rada više od 14.000 poziva, onlajn upita i prijava.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, kako je saopštilo to ministarvo, rekla je da je centar organizovano 385 predavanja za skoro 4.500 učenika i 5.000 roditelja.

Ona je navela je da je najveći broj prijava onlajn ugrožavanja dece u oblasti visokotehnološkog kriminala i da se odnosi na napade predatora i zloupotrebu ličnih podataka, zbog čega je posebno apelovala na decu da ne prihvataju komunikaciju sa nepoznatim osobama putem interneta i da ne dele svoje lične podatke i fotografije.

„Naša deca su, na žalost, na prvom mestu u Evropi prema procentu onih koji idu na sastanke sa osobama koje su upoznali na društvenim mrežama, i inače prednjače po korišćenju interneta i posebno društvenih mreža“ navela je Matić.

Dodala je da većina dece u Srbiji, njih 86 odsto, koristi internet svakodnevno, a više od 30 odsto prijavljuje onlajn uznemiravanje.

„Zbog toga je neophodno da ih zaštitimo od potencijalnih opasnosti kojih je u digitalnom okruženju sve više, uključujući i vršnjačko nasilje, takozvane igre izazova i stvaranje zavisnosti od interneta“, poručila je Matić.

Ključna je, kako je dodala, prevencija i edukacija i najmlađih korisnika, ali i njihovih roditelja, staratelja i nastavnika.