Radovan Čekanac Foto:Nova.rs

Epidemiološka situacija u Kraljevu je sve povoljnija, ocenio je danas epidemiolog Radovan Čekanac, član Štaba za vanredne situacije u tom gradu koji je dodao da ohrabruje i činjenica da je poslednjih dana postotak pozitivnosti značajno ispod 10 odsto.

Prema poslednjim rezultatima od juče, kako je ispričao dr Čekanac za Tanjug, od 63 sumnjivih slučajeva samo su tri bila pozitivna, a u prethodna četiri dana zabeleženo je dva, tri i sedam i samo tog dana kada je registrovano sedam novozaraženih postotak pozitivnosti prešao je preko 10 odsto.

Od početka epidemije u gradu na Ibru je ukupno registrovano 1.334 zaraženih virusom korona, a 37 osoba je preminula i to od 17. juna 34.

Dr Čekanac kaže da je dobar i podatak to što je sve manji broj onih koji se javljaju na prvi pregled u ambulantu.

Povezane vesti:

„Više dominiraju kontrolni pregledi, broj koji se javlja u ambulantu je oko 50 dnevno, ali je većina kontrolnih, a ima i procenat onih koji se javljaju u ambulantu, ali koji nisu sumnjivi na virus korona“, kaže dr Čekanac.

I u Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu situacija je znatno povoljnija.

Kako je ispričao dr Čekanac, trenutno je hospitalizovano oko 20 pacijenata i svi su na infektivnom odeljenju, a sva odeljenja interne bolnice koja su ranije preusmerena na kovid sistem, zatvorena su.

Na respiratoru su četiri pacijenta, kaže dr Čekanac i dodaje da su od toga dva pacijenta na invanzivnim aparatima.

„Brojke ukazuju na značajno smanjenje u svakom pogledu, međutim kao epidemiolog sam oprezan, a vidim i veće opuštanje kod građana“, navodi.

Kako dodaje, s obzirom da su brojke svakoga dana sve bolje, kod građana, pogotovu kod mlađe populacije, primetno je veće opuštanje, noću je mnogo više ljudi na ulici, a i sve manje njih nosi zaštitne maske.

Dr Čekanac kaže i da bez obzira i na to ne bit trebalo da bude većih problema, a ono što zabrinjava je eventualno organizovanje većih proslava, za šta kako kaže ima informacije da se radi u tajnosti.

„Kada bismo bili disciplinovani, očekujem da bi do početka školske godine epidemiološka situacija se značajno popravila, što je bitno za period kada deca krenu u školu jer radi se o deci iz istog grada, škole su podeljene po kvartovima, to je ista populacija i kada imate stabilnu epidemiološku situaciju manja je mogućnost da virus uđe u škole“, pojašnjava dr Čekanac.

Dodaje da će veći problem predstavljati studenti koji dolaze iz različitih gradova na jedno mesto i formiraju kolektive, koji mogu predstavljati opasnost.

Ukoliko bi se epidemiološka situacija u celoj zemlji stabilizovala, dr Čekanac kaže da bi onda epidemiolozi pažnju mogli da usmere na ljude koji ulaze u zemlju i da poučeni iskustvom vrše ozbiljan epidemiološki nadzor.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare