Foto: N1

Na kovid odeljenjima čačanske bolnice u protekla 24 sata preminulo je pet pacijenata starosne dobi od 56 do 80 godina, a čak 212 Čačana je pozitivno na koronavirus. U ovoj ustanovi trenutno je hospitalizovano 200 obolelih, tri manje nego juče.

U protekla 24 sata primljeno je 19 pacijenata sa simptomima koji ukazuju na moguću infekciju koronavirusom. Bilo je šest otpusta na kućno lečenje, jedan transport na klioniku u Beogradu, kao i četiri prevoda u Plavu halu, gde se trenutno nalazi 28 pacijenata.

U respiratornom centru smešteno je 19 najtežih bolesnika. Dvanaestoro pacijenata sa izrazito teškom kliničkom slikom priključeno je na respiratore. U Moravičkom okrugu potvrđena su još 332 slučaja infekcije. Virus je potvrđen kod 212 osoba iz Čačka, 27 iz Gornjeg Milanovca, 53 iz Lučana i 40 iz Ivanjice.

Sa analize je stiglo 647 uzoraka, što ukazuje da je više od 50 odsto testiranih zaraženo. Prema rečima v.d. direktora Opšte bolnice u Čačku, dr Miroslava Sretenovića oko 100 zaposlenih u toj ustanovi je zaraženo koronavirusom ili se nalaze u izolaciji. Ne radi se samo o lekarima, već radnicima svih profila. On je kazao da je bolnica veliki sistem, pa ako nedostaje samo jedna karika to je veliki problem.

„Kapaciteti su maksimalno popunjeni i nije dobro što se povećava broj prvih, ali i ukupnih pregleda. Od ponedeljka su brojevi drastično porasli i ne možemo očekivati smirivanje. Pokušavamo na sve načine da se organizujemo, ali je veliki broj zaraženog osoblja što stvara velike teškoće. Nama je mnogo i kada neko od zaposlenih odsustvuje 14 sati, a kamoli ako četrnaest danna mora da provede u izolaciji“, istakao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar