Foto: N1

U Čačku je danas uvedena vanredna situacija zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom.

Od 10. juna do danas u Moravičkom okrugu koji obuhvata Čačak, Gornji Milanovac, Lučane i Ivanjicu, koronavirusom zaraženo je ukupno 96 lica, rekao je na konferenciji za novinare direktor čačanskog Zavoda za javno zdravlje Aksentije Tošić.

Najviše zaraženih je u Čačku – 85, u Gornjem Milanovcu je zaraženo sedam, u Ivanjici i u Lučanima po dva lica, a očekuju se rezultati za 148 poslatih uzoraka.

Tošić je napomenuo da se broj pozitivnih, odnosno testiranih menja iz sata u sat.

„Od 10. juna testirano je oko 900 ljudi. Testova za koronavirus ima sasvim dovoljno“, rekao je on.

Direktor Opšte bolnice u Čačku Miroslav Sretenović rekao je da je situacija u toj bolnici „jako ozbiljna“ i da je povećan broj pacijenata koji prolaze kroz prijemnu ambulantu i koji ostaju na bolničkom lečenju.

„Trenutno je 58 pacijenata hospitalizovano uglavnom mlađeg i srednjeg doba. Njihova klinička slika se kreće od blagih simptoma do veoma ozbiljnog zdravstvenog stanja, sa upalom pluća koje mogu da se iskomplikuju“, rekao je on.

Tri bolnička odeljenja pretvorena su u „KOVID-odeljenja“ sa 170 mesta za pacijente.

„Za sada pokušavamo da novi paviljon Opšte bolnice ne ubacujemo u kovid sistem i zato smo napravili ovakav raspored sa odeljenima. A što se tiče Plave hale u Atenici ona trenutno ne zadovoljava uslove bolničkog lečenja koje je potrebno pacijentima koji nam se javljaju“, izjavio je Sretenović.

Opšta bolnica raspolaže sa 13 respiratora, od čega je jedan broj svakog dana zauzet na Odeljenju intenzivne nege, rekao je on, dodajući da se svakog sekunda taj broj menja.

Sretenović je rekao da među zaraženima koronavirusom u Čačku ima i lekara koji se nisu zarazili u bolnici nego u privatnim kontaktima.

Rukovodilac Radnog tima Čačak epidemiolog dr Mihailo Luković rekao je da ceo tim zajedno sa lekarima pokušava da napravi reorganizaciju zdravstvenog sistema u Čačku „kako ne bismo doživeli potpuni kolaps“.

„Da li ćemo uspeti? Treba nam pomoć građana, verujte. Njihova pomoć nam je sada najneophodnija“, izjavio je on novinarima .

„Sagledavajući trenutnu situaciju, tražio sam da se kolege direktno izjasne o situaciji kako bismo zajedno što bolje izašli iz ove veoma teške situacije. Da smestimo sve ljude u bolnicu da ne leže po hodnicima i da ne postavljamo šatore u bolničkom krugu“, naglasio je Luković.

U okviru mera vanredne situacije u Čačku, od danas je zabranjeno okupljanje na javnom mestu, priređivanje proslava, ograničen je rad ugostiteljskih objekata do 20 časova, zabranjen rad bazena i javnih kuplišta, a u teretanama i igralištima napolju i u parkovima dozvoljeno je okupljanje do samo pet osoba. U svim zatvorenim objektima obavezno je nošenje mmaski i poštovanje fizičke distance od dva metra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar