Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Advokat i nekadašnji zamenik zaštitnika građana Miloš Janković, ukazao je na to da su prekršajni nalozi koje kontrolori BusPlusa izdaju putnicima bez karte neuredni i da sadrže više nepravilnosti, pa će zato pokrenuti i postupak pred nadležnim sudom u Beogradu.

Janković je danas na društvenim mrežama skrenuo pažnju na slučaj žene kojoj je, kako tvrdi, izdat prekršajni nalog Sekretarijata za poslove komunalne policije, koja ne postoji već godinu dana i sada se zove Komunalna milicija.

To je samo jedna od nepravilnosti koju sadrži prekršajni nalog koji preko uređaja i komunikacije sa Komunalnom milicijom štampaju i građanima uručuju BusPlus kontrolori.

Foto: Medija centar Beograd

„Prvi nedostatak jeste to što se kao izdavalac prekršajnog naloga navodi Komunalna policija, koja ne postoji već godinu dana, danas postoji milicija. Zahtev za prekršajni nalog može da podnese samo nadležni organ. Sekretarijat za poslove komunalne policije ne postoji, to je nepostojeći organ i ne može da izdaje prekršajni nalog“, kaže Janković za Nova.rs.

On dodaje da se nalog izdaje sa potpisom nepostojećeg službenog lica, jer ne postoji komunalni policajac – nego milicajac.

Jedan od propusta je i to što je nalog pisan ćiriličnim pismom, koje je u službenoj upotrebi, ali ima i jedan deo koji je pisan latinicom, pismom koje nije u službenoj upotrebi.

Takođe, Janković ukazuje i na nedostatak interpunkcije.

„Niko ne spori da je potrebno sankcionisati one koji se ponašaju nezakonito, međutim, onaj koji sankcioniše tuđu nezakonitost, dužan je da se ponašam zakonito. U svakom slučaju, ovakvi prekršajni nalozi nisu uredni, Odluku o svemu doneće nadležni sud“, kaže Janković i najavljuje da će danas pokrenuti postupak pred nadležnim sudom u Beogradu.

Janković ističe da je reč o zaštiti prava građana i podseća da „običan“ čovek nije u stanju da naplati dugovanja, kao što to čini BusPlus, već mora da prolazi kroz komplikovaniju proceduru.

„BusPlus je više zaštićen od interesa običnog građanina“, smatra Janković.

Do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore od BusPlusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare