Protest prosvetara ispred Vlade Srbije

Sutra nema nastave u 820 osnovnih i srednjih škola u 47 mesta u Srbiji, a prosvetni radnici imaju samo jedan zahtev - hitan početak pregovora o dobijanju statusa službenog lica za sve zaposlene u obrazovanju.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), kao jedan od četiri reprezentativna sindikata u obrazovaju, pozvala je sve kolege, sindikate i roditelje, da sutra u 12 sati širom Srbije, izađu na trgove i podrže protest kojim od nadležnih zahtevaju da se zaustavi nasilje u školama.

Učešće u protestu, prema podacima USPRS do sada je potvrdilo 820 škola iz 47 gradova i opština u Srbiji, a sutra u tim školama neće biti nastave.

Predsednica Unije Jasna Janković, za Nova.rs je podvukla da se sutrašnji štrajk ne odnosi ni na kakvo povećanje plate, niti uvođenje platnih razreda, koje inače godinama traže, već isključivo ima samo jedan zahtev – status službenog lica za sve zaposlene u obrazovanju.

Foto: Shutterstock

Prema njenim rečima, nasilje u školama prešlo je crvenu liniju, incidenti se dešavaju na dnevnom nivou, pa ukazuje, da ’’povratka nema’’, ukoliko kao društvo ne budemo reagovali sada.

Janković je istakla i da je porazno što se nasilje u školama prikriva i iznosi stav sindikata, da na svaku vrstu nasilja mora odmah da se reaguje.

’’Nasilje u školama se više ne dešava sporadično na mesečnom ili nedeljnom nivou, imamo ga svakodnevno. U školama je opšta tuča, tuku se učenici sa učenicima, učenici sa nastavnicima, nastavnici sa učenicima, nastavnici sa roditeljima. Jednom rečju, vlada haos i došli smo do zida odakle više nemamo kud. Zbog toga je ovo trenutak da čitavo društvo shvati da moramo hitno da reagujemo i odlučimo kakvo obrazovanje i kakvu budućnost želimo za svoju decu’’, poručila je Janković.

Jasna Janković Foto: N1

U Uniji sindikata širom Srbije je oko 30.000 prosvetnih radnika koji sutra neće držati časove u svojim matičnim školama, a Janković navodi da su protest podržale i kolege iz drugih sindikata, kao i prosvetni radnici koji ne pripadaju nijednom sindikatu. Takođe najavljuje, da su podršku prosvetnim radnicima pružili roditelji, učenici i drugi zainteresovani građani.

Portest prosvetnih radnika počeće sutra u isto vreme u svih 47 gradova i opština, a okupljenima će, kaže Janković, vrlo otvoreno i detaljno biti predstavljen jednstveni zahtev o dobijanju statusa službenog lica, kao i njegovo značenje u praksi.

U Beogradu će protest biti održan na Trgu Nikole Pašiće sa početkom u 12 sati, a nakon zvaničnog obraćanja predstavnika sindikata, predviđena je šetnja pored Skupštine grada, do Ministarstva prosvete.

Spisak svih gradova i opština, kao i lokacije na kojima se sutra održava protest možete pogledati ovde. 

Ministarstvo formiralo Radnu grupu

Uoči najavljenog protesta prosvetnih radnika, Ministarstvo prosvete je formiralo Radnu grupu za rešavanje sindikalnih zahteva. Prvi sastanak grupe održan je u utorak 29. novembra, a Jasna Janković za Nova.rs kaže, da im je na sastanku obećano da će to telo svoj posao završiti do 20. decembra.

’’U ovom trenutku ne mogu da znam šta će nam saopštiti tog 20. decembra, ali ta grupa, mora da nam da konkretne predloge za izmene procedura u nastavi i konkretne predloge za izmene zakona, kako bi se zaštitili svi koji su u školi, odnosno, nastavnici, učenici, roditelji i pmoćno osoblje’’, zaključila je Jasna Janković.

BONUS VIDEO: Tužilaštvo u Kruševcu formiralo predmet zbog nasilja u školi u Trsteniku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar