Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Turisti u Beogradu najviše dolaze iz Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, a zatim iz Rusije, Nemačke, Turske i Crne Gore. Pored prvih pet, u top 10 nalaze se i gosti iz Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, ali i zemalja poput Sjedinjenih Američkih Država i Indije, istakao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Povratak turista je primetan, vraćamo se ranijim trendovima. Prema broju dolazaka turista, uveliko stižemo 2019. godinu koja je u turizmu važila za rekordnu, ističe Radojičić.

„Turizam u Beogradu je ponovo stao na svoje noge s obzirom na to da smo u proteklom periodu, u 2021. godini imali 70 odsto turista više nego 2020. godine, kada se dogodila pandemija koronavirusa. Svaki deveti ili deseti čovek na direktan ili indirektan način živi u Beogradu od turizma i zato je važno da ova privredna grana dobro funkcioniše i da nastavi da se razvija“, rekao je gradonačelnik Beograda i dodao:

Gradonačelnik Beograda je istakao da infrastrukturni razvoj grada ima veliki uticaj i na razvoj turizma.

„Beograd se ubrzano oporavlja od posledica pandemije, sa očuvanim turističkim kapacitetima. U Beogradu je više od polovine ukupnog broja gostiju koji dolaze u našu zemlju a skoro 60 posto ukupnog deviznog priliva Srbije od turizma je u Beogradu. Sve što je rađeno u gradu u proteklom periodu očigledno ima uticaja na povratak turista. Savski trg, promenada, konekcija sa Beton halom, sve je to važno za turiste. Nezaobilazna tradicionalna mesta za posetu su svakako Kalemegdan, Skadarlija, Hram Svetog Save, koji je u završnoj fazi izgradnje sa svojim prelepim mozaicima“, naveo je on i dodao:

Novogodišnje praznike u Beogradu je provelo oko 100.000 turista. Posebno je zanimljivo da smo tokom protekle godine imali veliki broj prijavljenih za registraciju privatnog smeštaja. Taj vid pružanja usluga je u velikoj ekspanziji, što ne pokazuje samo trend rasta broja dolazaka stranih gostiju već i izraz poverenja u oporavak turizma u našem glavnom gradu.“

Bonus video – Turizam Srbija  – banje, planine, jezera i reke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar