Foto: Radio021.rs

Brod opštine Sremski Karlovci, finansiran iz IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija sa idejom “stvaranje održive tematske vinske ture duž Dunava”, danima se već nalazi napola potopljen u Dunavu jer su opštinari “zaboravili na vodostaj”.

Investicija IPA programa od 377.000 evra, od kojih je Opština Sremski Karlovci korisnik bespovratnih sredstava u iznosu od 129.000 evra, navodno je trebala da služi za turističke ture u kojima bi se promovisalo karlovačko vinogorje. Međutim, sudeći po stanju broda, pitanje je da li će se to ikada dogoditi.

Kako za 021 navode pecaroši i građani koji na karlovačkom priobalju imaju usidrene čamce, brod je bio van vode nekoliko dana, a nadležni „nisu obraćali pažnju na vodostaj, te ga nisu spustili na vreme“.

U međuvremenu, vodostaj je porastao i zadnji deo plovila je trenutno potopljen u Dunavu. Prema prošlogodinjim najavama, brod je trebalo da plovi u turama od sedam do devet dana, tokom kojih bi 10 do 15 putnika uživalo u vinskom turizmu duž obale Dunava. Takođe, tadašnji zvaničnici su istakli da će troškovi goriva, posade i propratne opreme, od čega samo godišnje registracija košta 350.000 dinara, ići na teretu budžeta Sremskih Karlovaca sve dok “brod ne počne sam sebe da isplaćuje”.

Prema tvrdnjama 021, u karlovačkom budžetu za 2021. godinu ova stavka nije predviđena, a sudeći po stanju broda, jasno je i zašto je nema.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare