Ana Brnabić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić primiće sutra predstavnike tri penzionerske organizacije - Udruženja sindikata penzionera Srbije, Saveza penzionera Srbije i Sindikata penzionera Nezavisnost, saopštilo je Udruženje sindikata penzionera Srbije.

Penzioneri u cilju poboljšanja svog položaja, između ostalog predlažu da se penzije u ovoj godini počev od 1.novembra vanredno koriguju za 24 odsto a da se penzije za 2023. godinu povećaju za 19,3 odsto.

Predlažu i da se promeni švajcarska formula po kojoj se usklađuju primanja najstarijih i to tako da se udeo rasta zarada u ovoj formuli poveća na 90 odsto a rasta troškova života smanji na 10 odsto. Ova dva parametra sada u formuli za usklađivanje učestvuju sa po 50 odsto.

PROČITAJTE JOŠ

Penzioneri traže i da se radi poboljšanja statusa socijalno ugroženih i starijih lica od 65 godina, koja su bez ikakvih novčanih sredstava, kao i onih s najmanjim penzijama, pokrene izrada socijalnih karti da bi se utvrdila visina socijalne pomoći za njih.

„Insistiramo i na pronalaženju načina za vraćanje neisplaćenih delova penzija u periodu od 2014. do 2018. godine“, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: TEMA PENZIJE: Veće penzije – realnost ili marketinški trik?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare