Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je danas ponovo razgovarala s predsednikom Aleksandrom Vučićem o merama u vezi s pojavom korona virusa, i zdravstvenim i ekonomskim, i najavila da će u sredu neke od njih biti i usvojene.

„Situacija je ozbiljna, ali pod kontrolom“, rekla je Brnabićeva na TV Prva.

Navela je da će nakon sutrašnjeg sastanka s predsednikom Vučićem i epidemiolozima sagledati i eventualno uvođenje novih mera, a da će nakon tog sastanka biti održana konferencija za novinare.

Sutra će, kako je najavila, biti održana i sednica Vlade Srbije.

Premijerka kaže da će se sutra razgovarati i o eventulanom zatvaranju škola.

„Sutra ćemo i o tome razgovarati i s ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem. Ako je ta mera nešto preventivno pametno, nemamo nikakav problem, ali dajte da primenjujemo mere u skladu s potrebama, a ne da bi samo neko rekao da primenjujemo mere. Važno je biti pribran“, kaže Brnabićeva i poručuje da je situacija pod kontrolom.

Upitana o eventualnoj zabrani javnih okupljanja, rekla je da u oviom trentuku nema poterebe za tim.

„Da li će se sutra promeniti situacija, videćemo sutra“, dodala je premijerka.

Sutra će se, kaže, govoriti o svim merama koje su potrebne, Vlada Srbije će odmah nakon sastanka sa predsednikom i epidemiolozima održati sednicu i usvojiti nove mere.

„Radićemo u najboljem interesu građana“, kaže Brnabić i poručuje da se svakodnevno rade i analize uticaja virusa na privredu.

Pozvala je da se ne širi panika, a političke protivnike da ne zloupotrebljavaju situaciju u vezi s korona virusom za političke napade na predsednika Vučića.

Odbacila je kritike da je Srbija nespremno dočekala situaciju u vezi s korona virusom i zahvalila građanima na odgovornom ponašanju.

„Pratimo situaciju i u pripravnosti smo“, rekla je Brnabićeva i navela da se najnovije informacije o korona virusu u Srbiji mogu naći na sajtu covid19.rs.

U Srbiji je potvrđen peti slučaj zaraze koronavirusom.

Na sajtu ministarstva specijalizovanom za podatke o ovom virusu navodi se da je u Institut Torlak do sada testirano ukupno 117 osoba.