Foto: FoNet/Kabinet premijera/Slobodan Miljević

"Stav struke je da nema nikakvog opravdanja da u ovom trenutku zatvaramo škole i vrtiće, i da bi to bilo kontraproduktivno", izjavila je premijerka Brnabić

Premijerka Ana Brnabić je posle sastanka sa članovima tima za praćenje zdravstvene situacije tokom pandemije koronavirusa izjavila da razume zabrinutost roditelja ali da se sve odluke donositi na osnovu saveta stručnjaka, a ne zbog pritisaka u javnosti.

Epidemiolog dr Predrag Kon pojasnio je da se situacija u školama i vrtićima pomno prati.

„Prevremenim zatvaranjem školskih kolektiva ne dobijamo ništa. Razumem zabrinutost roditelja, ispred struke obećavam da, ukoliko bude pokazatelja da je odluka o zatvaranju škola potrebna, mi ćemo je doneti“, naglasio je Kon i preneo nalaze lekara iz Kine, čije iskustvo govori da deca nisu prenosioci zaraze.

Mijomir Pelemiš / Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

Infektolog dr Mijomir Pelemiš dodao je da ni mnogo veće zemlje, poput Velike Britanije i Nemačke, nisu zatvorile škole.

„U narednim danima, kada za to dođe vreme, spremni smo i na drugačije mere u odnosu na ove koje su danas na snazi, ali trenutno nema razloga za zatvaranje škola“, rekao je Pelemiš.

Pulmolog dr Branimir Nestorović podseća da do sada nijedno dete mlađe od 10 godina nije umrlo, a da kod mladih do 19 godina smrtnost praktično ne postoji.
„Epidemija u Kini je praktično završena, sada se epidemija u Evropi ponaša na isti način“, ocenio je Nestorović.

Na pitanje novinara ima li dovoljno testova za otkrivanje zaraze koronavirusom, dr Pelemiš je odgovorio da ima sasvim dovoljno testova, i da treba imati na umu da indikacije za testiranje određuju lekari, a ne pacijenti.
„Kada bi svako određivao indikacije, trebalo bi nam 7 miliona testova“, kaže Mijomir Pelemiš.

Predrag Kon / Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

Dr Predrag Kon je podsetio da je prvobitna procena bila da je širenje koronavirusa najvažnije kontrolisati u prvih šest do osam nedelja, a da sada ulazimo u drugu nedelju.

„Prvu smo završili bez ijedne žrtve, a svaka situacija bez žrtava je dobar rezultat. Voleo bih da nemamo nijednu žrtvu, što nije nemoguće ako budemo solidarni, sarađivali i pravovremeno se lečili. Možda možemo da prođemo bez žrtava, nije verovatno, ali nije nemoguće“, zaključio je Kon.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram