Ana Brnabic
Ana Brnabić Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je zadovoljna trenutnom epidemiološkom situacijom sa koronavirusom, odnosno da je ona sve bolja, ali da ne znači da će ostati tako ako se ne budemo čuvali i dalje.

„Kada imate više od 3.000 zaraženih na dnevnom nivou, to nije dobro, ali je bolje nego što je bilo i postoji jasan trend pada i brojeva zaraženih i procenat pozitivnih u odnosu na ukupno testirane koji je juče posle mnogo vremena išao ispod 20 odsto“, kazala je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara nakon potpisivanja sporazuma Ministarstva zdravlja sa kompanijom Microsoft.

Kako kaže, to je ohrabrujuće, kao i to što su današnji brojevi bolji nego što su bili juče.

Prema njenim rečima, nedeljni presek novozaraženih u odnosu na 100.000 stanovnika u Evropi, pozicionirao je Srbiju danas na 17 mesto sa 50 zaraženih na 100.000.

Premijerka dodaje da smo time dodatno pali u odnosu na prošlu nedelju kada smo bili 14, a prethodno smo bili peti u Evropi.

„Sve ide nabolje. Mi moramo da iskoristimo ovo vreme da ubrzamo vakcinaciju, posebno fokus na prvu i treću dozu“, kazala je Brnabić.

Istakla je da nam je pružena druga šansa i pozvala sve da je iskoriste, odnosno one koji nisu vakcinisani da to učine i da na taj način pobedimo koronavirus.

Kada je reč o primeni mera, Brnabić je kazala da to ide jako teško i da svakoga dana iz njenog Kabineta uz podršku ministarstava moraju da prate šta se dešava u svakom gradu i opštini.

„Ne ide to samo od sebe. Sada smo zadali i kvote svakoj lokalnoj samoupravi koliko inspekcijskih nadzora moraju da izvrše i da obaveste o rezultatima. To ne treba tako da bude“, navela je premijerka.

Ističe da bi to trebalo da radi svaka lokalna samouprava sama, kao i svaki tržni centar, svaki kafić i da znaju da je njihova motivacija da implementiraju mere u tome da ostanemo bezbedni i sigurni i da se zadrži stabilna epidemiološka situacija.

Bonus video – Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar