Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas na konferenciji o ljudskim pravima u okviru manifestacije "Evroprajd 2022" da je "dobro da se razgovara" i da je "verovatno jedina osoba koja je diskriminisana od obe zajednice". Više desetina LGBT aktivista zvižducima je dočekalo premijerku Brnabić u beogradskom Domu omladine na tu konferenciju.

„Mislim da je dobro da razgovaramo i ne mislim da je ovo dijalog i verovatno sam jedina osoba koja je diskriminisana od obe zajednice i prva političarka u ovoj zemlji i regionu koja se nije uplašila i nije me bilo sramota da budem LGBT. Ovo je moja borba“, kazala je.

Aktivisti su u sali u kojoj se održava konferencija, uzvikivali „Hoćemo Prajd“, „Prajd je protest“, „Hoćemo naša ljudska prava“ i zviždali joj.

„Dajem sve od sebe, ja sam povećala vidljivost zajednice i ako se bar jedna osoba oseća bolje. Ja pomeram granice za bar jedan metar, učinite i vi isto i svima će biti isto, prestanite da kritikujete. Ja sam sebi dala nijedno drugo pravo od onog što i vi imate i to nije mnogo prava, slažem se. Ja se nisam udala“, kazala je Brnabić.

Na povike „Šetamo u subotu“, ona je rekla: „Ne može vas niko sprečiti jer je to osnovno ljudsko pravo“, prenosi N1.

Ana Brnabić Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ nr

„Ne bismo bili ovde danas da ja nisam potpisala pismo podrške. Vi ne biste imali Prajd kao što imate od 2014. od vremena kada je stranka kojoj ja pripadam obezbedila to u Beogradu i Srbiji. Mi ovde pomeramo granice jer ovo je prvi Evroprajd u Jugoistočnoj Evropi“, dodala je.

Aktivisti su joj dobacili „Ali tvoja policija ga je zabranila“.

„Moram da kažem iskreno – ja jesam zadovoljna jer je Beograd izabran da razgovaramo o ovim problemima“, navela je Brnabić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je rešenja da ne dozvoli šetnju učesnika „Evroprajd 2022“ kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji „antiglobalista“ u Beogradu u subotu 17. septembra 2022. godine, saopšteno je iz MUP-a.

***

BONUS VIDEO: Dolazak stranih zvaničnika na otvaranje Evroprajda 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare