Punkt na Sajmu Foto: Ana Vušović Marković/Nova.rs

„Došli smo iz Moskve u Beograd na jedan dan, samo da primimo Fajzer vakcinu“ rekli su nam Antolij (70) i Tamara (67) Galešev, koje smo sreli u hali Beogradskog sajma, na vakcinalnom punktu, dok su popunjavali upitink o primanju željene vakcine protiv koronavirusa. Ovaj stariji bračni par nije usamljen. Naime u proteklih nekoliko meseci više stotina građana Rusije posetilo je Srbiju sa samo jednim ciljem – da prime bilo koju zapadnu vakcinu.

„Mnogo Rusa dolazi u Beograd zbog vakcinacije, nismo mi izuzetak. Primili smo prve dve doze Sputnjik vakcine u Moskvi, ali sada smo došli da primimo treću dozu Fajzer vakcine. To nije moguće u Rusiji, jer je naš predsednik Vladimir Putin zabranio bilo koju drugu vakcinu osim naših, domaćih. Sa ruskom vakcinom ne možemo da putujemo gde poželimo, a mi smo veliki avanturisti, mnogo volimo da obilazimo svet. To će nam omogućiti Fajzer sertifikat koji ćemo dobiti u Beogradu“, radosno priča Antolij.

Organizacija vakcinacije u Srbiji je odlična i stranci se dobro snalaze, kaže ovaj bračni par.

„Osoblje na Sajmu je divno, sve su nam objasnili i preveli nam upitnik. Slabo govorimo engleski, pa se malo teže sporazumevamo. Ipak sve je super prošlo. Prmili smo Fajzer vakcinu i dobićemo sertifikat. Sutra se vraćamo u Moskvu, a jedva čekamo da negde opet putujemo jer sada će to biti moguće“, sa osmehom kaže Tamara Galašev, penzionerka iz Rusije, nakon što je primila treću dozu vakcine.

Anatolij i Tamara Galašev Foto: Ana Vušović Marković

Naime, ruske turističke agencije za svoje građane, koji žele da prime strane vakcine protiv koronavirusa, organizuju turističke aranžmane u inostranstvo. Najveći broj Rusa zbog vakcinacije dolazi upravo u Srbiju i opredeljuje se za Fajzerovu vakcinu.

Srbija je praktičan izbor za vakcinaciju za Ruse jer mogu doputovati bez viza, a u ponudi je i veliki izbor vakcina zapadne proizvodnje. Zvanični podaci Vlade Srbije pokazuju da je do sada u našoj zemlji vakcinisano više od 160.000 stranih državljana, ali ne postoji podatak koliko je Rusa bilo među njima.

Rusija do sada nije registrovala za upotrebu nijednu stranu vakcinu protiv koronavirusa. Rusi na raspolaganju imaju samo četiri domaće vakcine, uključujući i Sputnjik V, od kojih nijedna nije odobrena od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO), i nisu priznate u većini zemalja Evropske unije.

Međutim, Ruski fond za direktne investicije očekuje da krajem ove godine SZO izda odobrenje za upotrebu ruske vakcine protiv koronavirusa „sputnjik Ve“ (Sputnik V), izjavio je pre nekoliko dana direktor fonda Kiril Dmitrijev za televiziju „Blumberg“.

Šef Ruskog fonda saopštio je i da je „sputnjikom Ve“ i „sputnjik lajtom“ dosad vakcinisano više od 100 miliona ljudi van Rusije.

 

 

****

Bonus video: Dr Popadić otkriva tri faktora zbog kojih smo brzo dobili vakcinu za koronu

vPratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare