Igor Božić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Programski direktor N1 Igor Božić ocenio je da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) "brisanjem grehova" kod dodele frekvencija "zapravo odlučilo da ne primenjuje pravila zakona i pravilnika", ističući da će "tome na kraju odlučivati sudovi, jer smatramo da su argumenti i činjenice na našoj strani".

„Kada smo kod činjenice o ‘kuknjavi’, koja je nedozvoljena zakonom i pravilnikom, o tome se izjasnio sam REM. U svom izveštaju je naveo da nije bilo nedozvoljenog pritiska ni od N1 ni od Nove S. Da li to predsednica Saveta REM u svoj autorskom tekstu u NIN-u manja odluku Saveta?“, napisao je Božić, za novi broj nedeljnika NIN, kao odgovor na tekst Olivere Zekić u prošlom broju tog nedeljnika.

Kako je naveo, „kao argument kuknjave pominje nekoliko tekstova na sajtovima N1 i Nova.rs, koji su zapravo mišljenja koja su iznosili sagovornici ili su inicijative, odnosno peticije koje su egzistirale u javosti (Kreni promeni)“.

„Pritisak na REM bi bio da je neko zaista vodio propagandne kampanje i pravio specijalne emisije poput onih koje dobitnici nacionalnih dozvola godinama rade protiv svih koji nisu na liniji režima. A o tome se REM nikad nije ni oglasio, kao da to ne spada u njihov krug delovanja“, naveo je Božić.

On je naglasio i da „N1 i Nova S nisu kažnjavane ne zato što nisu pod jurisdikcijom REM-a, nego zato što nisu kršile zakone zemlje gde su registrovane, a nije da REM nije pokušavao, praveći konstrukcije da je izveštavanje o nosiocima javne funkcije u kritičkom tonu kršenje zakona“.

„Profesionalni regulator to ne bi treritirao kao bilo kakav prekršaj već kao normalnu funkciju medija. REM je više puta pokušavao da svoju pristrasnost prenese na luksemburškog regulatora (ALIA), ali u tome nije uspeo. Tako je u zemljama kada regulator radi bez političkih pritiska, isključivo na osnovu profesionalnih i etičkih standarda“, naveo je Božić.

Zekić je, u autorskom testu za prošli broj NIN-a, istakla da se REM „pri ocenjivanju eleborata nije bavilo onim šta su televizije ranije radile da bi svi bili ravnopravni“.

„REM nema mogućnost da kažnjava televizije registrovane u Luksemburgu, pa što onda da jednima kazne računamo, a drugima ne? I koliko god da ih je bilo, kazne su bile primerene, a ovo što deo bućkaroša traže od REM-a, izgleda isto kao da neko od suda traži da bude streljan onaj ko je pedeset puta ukrao nešto iz trafike. Ne može“, navela je Zekić.

Ona je napisala da je „dosta jasno da je kampanja da se frekvencije dodele Novoj i N1 trajala sve vreme, bez ikakvog pardona, i to nikakva kuknjava – a Igor Božić sa N1 jeste kukao kada sam izjavila da su nas ove televizije pritiskale – to ne može da opovrgne“.

„Kukanje i bućkanje se nastavilo i posle naše odluke, sve svesrdno pozivanja na Zakon i pravilnike, a da niko nije primetio da upravo ta vrsta kampanje nije dozvoljena, ni Zakonom, ni pravilnikom“, naglasila je Zekić.

BONUS VIDEO Judita Popović o odluci Regulatornog tela za elektronske medije o dodeli frekvencija sa nacionalnim pokrivanjem

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar