Botovi
Foto: Shutterstock

Korisnici Fejsbuka primetili su da su im nestali postovi u kojima su delili linkove ka peticiji za podršku prosvetnih radnika "Ujedinjenima protiv kovida". Sve upućuje na to da su Fejsbuku stigle masovne prijave zbog deljenja objava o peticiji lekara, koju su podržali prosvetni radnici, advokati, zaposleni u socijalnoj zaštiti i mnogi drugi.

Korisnici društvenih mreža upozoravaju da su botovi u akciji, i da su im meta linkovi za podršku prosvetnih radnika peticiji „Ujedinjeni protiv kovida“.

Pročitajte još:

„Svi postovi na Fejsbuku (FB) koji su sadržali link ka web stranici na kojoj su prosvetni radnici potpisom pružili podršku ‘Ujedinjeni protiv kovida’ su obrisani.

Obrisan je post i na mom zidu a da ja to i ne znam. Sajt je aktivan ali ga niko na FB ne može videti. Koliko botova je moralo biti angažovano za tu namenu? Šta FB u tim pozivima vidi sporno? To ću pitati i kompaniju.

Očigledno ne znaju šta je Srbija i ne mogu da zamisle takvu kampanju botova. Sada bi FB trebao da obriše sve naloge sa kojih su stizale prijave. Bar to, za početak. Bruka i sramota!“, napisao je na svom Fejsbuk nalogu Dušan Kokot iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

Svi postovi na Fb koji su sadrzali link ka web stranici na kojoj su prosvetni radnici potpisom pruzili podršku "…

Posted by Dusan Kokot on Четвртак, 30. јул 2020.

Novinari Nova.rs pokušali su takođe da podele link ka peticiji prosvetara za podršku „Ujedinjenima protiv kovida“, ali se taj post ne vidi, kao što se desilo i Dušanu Kokotu.

Prema saznanjima Nova.rs, botovi u ovoj situaciji najverovatnije koriste mogućnost da Fejsbuku prijave postove koji sadrže linkove ka peticijama koje pružaju podršku „Ujedinjenima protiv kovida“.

Takve prijave najčešće se podnose iz razloga „kršenja“ Fejsbukovih pravila, a onda se koristi situacija da toj društvenoj mreži ipak treba vremena da proveri navode – a dok traje provera, sadržaj nije dostupan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar