Boško Gugleta je beba od samo šest meseci, čije je odrastanje prekinula spinalna mišićna atrofija tipa 1. On je sada priključen na respirator i svakog dana, uz blagi osmeh na licu, vodi tešku bitku za svoj život. Njegov otac Janko pozvao je sve ljude koji su u mogućnosti da pomognu malenom Bošku da jednog dana upozna život, svoje roditelje i starijeg brata.

Boško Gugleta rođen je kao zdrava beba i prva dva meseca napredovao je kao i sva druga deca. Njegovi roditelji primetili su da slabo pomera noge, ali se to činilo uobičajenim za njegov uzrast. Deca se ne razvijaju istim tempom, te prvi simptomi nisu izazvali mnogo uznemirenosti roditelja i okoline.

Posle nekoliko meseci njegovi roditelji uočili su da Boškove motorne funkcije ne napreduju i odlučili da je vreme za posetu lekaru. Njih nekoliko pregledalo je malenog Boška, ali nisu uspeli da uspostave dijagnozu.

Mali Boško Gugleta
Mali Boško Gugleta Foto: Privatna arhiva

Boškovi roditelji strahovitu vest primili su 12. maja ove godine. Utvrđeno je da njihov sin boluje od spinalne mišićne atrofije tipa 1. Ova izuzetno retka, ali i teška bolest, od tog momenta uslovila je život porodice Gugleta i malenom Bošku maksimalno otežala pravilan rast i razvoj.

Kako njegov otac Janko ističe u razgovoru za Nova.rs, ovo je najgori oblik bolesti, a terapije dostupne u našoj zemlji ne pomažu.

„On je sada na intenzivnoj nezi, priključen je na respirator. U jako teškom stanju je. Ne može samostalno da guta, hrani se preko sonde. Sada pomera samo prste na nogama“, ispričao je Janko za naš portal.

Boško Gugleta Foto:promo

Ipak, jedna grupa mišića ostala je očuvana kod Boška. Iako ne može da diše svojim plućima, ne može da da signal svojim roditeljima šta mu treba i da li ga nešto boli, Boško može da se smeje. Njegov blagi osmeh i treptaj je sada jedino što roditeljima daje snagu za nastavak borbe.

Kako bi Boško nastavio da se osmehuje svojim roditeljima i starijem bratu, neophodan je lek od 2.500.000 evra. Janko kaže da je za sada prikupljeno oko 900.000 evra, te da je veliki put pred njima.

Mali Boško Gugleta
Mali Boško Gugleta Foto: Privatna arhiva

„Za njega je svaki virus smrtonosan, svaka bakterija može biti kobna, jer njegov organizam nije u stanju da se odbrani“, objasnio je Boškov otac i dodao.

„Novac je potreban što pre, jer zvaničan rok ne postoji. Imamo vremena dok je Boško sa nama, a on za svojih šest meseci vodi tešku bitku sa respiratorom i bolešću koja ga svakodnevno napada. Uz pomoć svih ljudi dobre volje u Srbiji, ali i širom sveta, Boško može da živi. Bolest je jako teška i naporna, ali lek postoji. Znači, postoji i šansa“, poručio je Janko Gugleta.

Više nije svaki dan, već je svaki sekund bitan, zato apelujemo na sve koji su u mogućnosti da pošalju poruku za Boškovo lečenje – 1032 na 3030 ili uplate novac na račune koji se nalaze u nastavku teksta.

Omogućimo Bošku da se smeje i upozna svet!

Uplata na račun:

Dinarski: 160-6000001037970-33

Devizni EUR: 160600000103802950

IBAN: RS35160600000103802950

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Pomozimo malom Bošku: 1032 na 3030!

Fondacija „Budi human“ –  Boško Gugleta

Facebook: https://www.facebook.com/daiboskopobedisma

Instagram: https://instagram.com/daiboskopobedisma?utm_medium=copy_link

Twitter: https://twitter.com/1032na3030

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCCxzd1KJO3enE-_3YukXQHg

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare