Foto: N1

Na Nacionalni dan borbe protiv raka dojke iz nadležnih institucija apeluju na žene da redovno idu na preglede i time povećaju šanse za izlečenje. Žene iz Mladenovca poručuju - išle bismo kada bi imao ko da nas pregleda. Zbog nedostatka ginekologa Mladenovčanke već mesec dana protestuju. Preventivnih pregleda bilo je manje i u privatnim ordinacijama, gde nema ovakvih problema. Zbog epidemije i višesatnog rada sa decom, žene su preglede odlagale, ocenila je za N1 autorka radijske emisije "Žena u kutiji" Tamara Srijemac.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nije uvek uspevala da u domu zdravlja zakaže pregled baš kada njoj odgovara. Ipak, ova novinarka iz Novog Sada godišnji odlazak kod ginekologa nije propuštala. Zahvaljujući tome karcinom dojke otkrila je na vreme, priča ona, dok je još bio šest milimetara.

„Lekari govore do centimetar i po se vodi bolest kao izlečiva i ja uvek razmišljam kako su sve te žene koje su možda u poodmakloj fazi otkrile svoju bolest, isto imale tumor do veličine jednog centimetra, vrlo mali, kada su mogli da prođu samo sa operativnim zahvatom, čak bez hemioterapije, kakav je moj slučaj“, kaže Tamara Srijemac.

Izbegle bi i Mladenovčanke hemioterapiju i odlazile češće na preglede, da mogu da dođu na red. Pričaju da se rano ujutru zapute po broj i čekaju satima.

„To se odnosi i na trudnice i na hitne slučajeve, tako da tu o prevenciji nema reči“, kaže Jovana Gajić.

Na 27 hiljada pacijentkinja, koliko ih odlazi kod lekara u Mladenovac, rade dva ginekologa.

„Od kojih jedan uskoro odlazi u penziju. Fizički, uz svu dobru volju te dve lekarke, nemoguće je da one pregledaju 27 hiljada žena“, kaže Gajić.

Ako im se posreći i dođu na red, sledeći korak od kojeg strepe je pregled mamografom. Imaju ga, ali mesecima ne radi. A i dok je radio, niko nije znao da im objasni to što je mamografom snimljeno.

Foto: N1

„Pacijentkinje su bile prinuđene da taj snimak odnose na klinike u Beograd gde bi bile vraćane na ponovno snimanje u toj klinici, znači ponovo bi bile zračene, jer njihovi lekari nisu hteli da prihvate snimak koji nije očitan“, kaže Gajić.

Kvar na mamografu, ali i celom sistemu može lako da se otkloni, misle Mladenovčani. Potrebno je „samo“ redovno slati lekare na specijalizaciju. Ovde to, kažu, nije učinjeno već pet godina. Razlog su troškovi koje snosi Dom zdravlja.

„Ako se iz ovog našeg Doma zdravlja u jednom trenutku pošalje više od deset lekara biće problem sa ostalim službama jer će u njima biti nedovoljan broj lekara, pa ćemo još više upasti u problem“, kaže Nenad Blažić, zaposlen u Domu zdravlja.

Razlog su, misli Blažić, i troškovi specijalizacije. A stanje finansija ove ustanove, kaže da najbolje opisuje stanje ovog natpisa koji se na njoj nalazi.

Foto: N1

Šta v.d direktorka ovog Doma zdravlja namerava da uradi kako 21 hiljada žena ne bi ostala bez godišnjeg pregleda, za sada ne znamo. Pisali smo joj i zvali prošle nedelje, ali nam je rečeno da od ponedeljka pokušamo ponovo.

A građani će ponovo, nedeljnim protestom, pokušati da joj skrenu pažnju na problem u njenoj kući.

„Jer na žalost neke žene nemaju vremena da čekaju da oni nekada problem reše“, kaže Jovana Gajić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare