Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Priča o bolesnom dvogodišnjem dečaku koga su napustili roditelji i apel da se bolnici u Ćupriji pošalju pelene i plišane igračke, danas se munjevitom brzinom proširila društvenim mrežama. Nova.rs u Opštoj bolnici u Ćupriji saznaje da na Odeljenju pedijatrije zaista imaju bolesno dete koje je primljeno radi palijativne nege, ali da nikada nisu zatražili pomoć zajednice, kao i da imaju sve što im je potrebno za lečenje i brigu o detetu.

„Ako vam se danas umire od tuge: Dečaka od dve godine sa teškim oboljenjem bubrega, napustili su roditelji pre dva meseca. Potreban mu je Pampres, odeća, plišane igračkice… Ko je u mogućnosti, može da odnese nešto od toga i da kaže da je za malog iz četvorke“, napisala je u potresnoj objavi jedna korisnica Tvitera.

Ovaj apel proširio se danas društvenim mrežama, humani ljudi odmah su pokrenuli inicijative da se bolnici dopreme paketi pomoći, a pojedini korisnici se nisu ustručavali ni da grubim rečima osude roditelje koji su napustili bolesno dete.

Međutim, ova priča koja je zaprepastila javnost ima i drugu stranu.

Naš portal u Opštoj bolnici u Ćupriji, iz više izvora, saznaje da se oboleli dečak kod njih nalazi skoro pet meseci i da je u tu ustanovu primljen iz Instituta za majku i dete u Beogradu, gde je proveo tri godine na lečenju.

Potvrđeno nam je da dečak ima skoro četiri godine i da uz oboljenje bubrega ima i brojne urođene bolesti, te da je na Odeljenje pedijatrije primljen radi palijativne nege.

Naši sagovornici ne žele da iznose detalje o zdravstvenom stanju obolelog dečaka jer se to kosi sa medicinskom etikom, ali ističu da se roditelji nikada zvanično nisu odrekli deteta.

Zbog kompleksnog zdravstvenog stanja, dete se od rođenja nalazi u zdravstvenim ustanovama, pojašnjavaju naši sagovornici.

U ćuprijskoj bolnici, kako kažu, postoje svi uslovi za palijativnu negu, tako da za obolelog dečaka imaju potrebnu odeću, kao i pelene.

Jedan od naših sagovornika ocenjuje da su u apelu koji je uznemirio građane iznete neistinite informacije i dodaje da u srpskim bolnicama nije retkost da se deca sa teškim oboljenjima palijativno neguju do trajnog zbrinjavanja u određenim ustanovama.

Navode da ne žele da ulaze u motive pojedinaca koji su priču plasirali u javnost i ujedno upozoravaju potencijalne donatore da nikako ne šalju plišane igračke na Pedijatriju, uz objašnjenje da se preko mekanih materijala lako šire infekcije.

 

BONUS VIDEO: Institut za majku i dete

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar