Foto:Nova S

Da li je nezavisno sudstvo i tužilaštvo u Srbiji moguće? Da li se poslednji incidenti ispred insistucije koja bira tužioce skupština može nazvati incidentom. Na ova pitanja u emisiji "Među nama" odgovarali su Dragana Boljević počasna predsednica Društva sudija Srbije i Goran Ilić zamenik Republičkog javnog tužioca.

Tema ovih dana, a ne samo ovih dana, tema o kojoj se priča po potrebi, što automatski vašu profesiju stavlja u nezgodan položaj. Pitanje svih pitanja je: Čije je tužilaštvo?

“ Ja sam danas u svojstvu člana Državnog veća tužilaca. Čije je tužilaštvo? Na ovo pitanje je teško odgovoriti, ali ova polemika da li je tužilaštvo pripada „ovoj“ ili „bivšoj“ vlasti sada je otvorilo jednu pandorinu kutiju. Ta polemika između političara ukazuje  da je naš sistem izbora tužilaca loš. Starešine tužilaštva u jednom strogom centralizovanom sistemu bira Narodna skupština na predlog vlade, u jednom par ekselans političkom procesu. I sada kad imate takav način izbora, logično je da se otvara pitanje da li je neko izabran u vreme „ove“ ili „one“ vlasti, jeste pod uticajem te političke opcije, koja je presudno uticala na njegov izbor, kaže Goran Ilić

O čemu su gosti još govorili u emisiji „Među nama“ pogledajte u video prilogu:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare