Foto: Nova S

Dragiša Bojović, profesor Univerziteta u Nišu i upravnik Centra za crkvene studije i Vladimir Veljković, verski analitičar bili su gosti emisije "Među nama", sa kojima je novinarka Maja Nikolić razgovarala o izboru novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Veljković je ocenio da ga je iznenadio izbor novog patrijarha.

„Očekivao sam na neki način da će episkopat naći neko kompromisno rešenje između onih episkopa koji su u javnosti slovili za bliže političkom vrhu Srbije i onih koji su svojim izjavama to i potvrđivali, i oni episkopi koji su istupali i sa nekih kritičnih pozicija. Međutim, u svakom slučaju, novi patrijarh Porfirije možemo reći da spada u intelektualce među episkopima i da je s jedne strane, pošto je slovio za nekog kandidata državnog vrha u Srbiji, zapravo ne mora ništa da znači, budući da je funkcija patrijarha doživotna, pa je u tom smislu to izvor njegove buduće samostalnosti i nezavisnosti“, kazao je Veljković.

Sa druge strane, profesor Bojović rekao je da se usudio da u božićnom intervju Danasu predviđa ko će biti srpski patrijarh, i tada je rekao da treba očekivati da novi srpski patrijarh bude neko od duhovnih čeda nekadašnjih favorita.

„A nekadašnji favoriti su bili svojevremeno mitropolit Amfilohije i episkoh bački Irinej, kao što je on i sada bio favorit. Na neki način, to moje predviđanje je ostvareno. Mitropolit Porfirije je duhovno čedo episkopa bačkog Irineja, a što se tiče predviđanja kakav će on biti patrijarh, sigurno je da će biti odgovoran patrijarh, da neke njegove intervjue i razgovore pre izbora, treba uzeti uslovno, relativno, jer je jedna vrsta odgovornosti kada ste vikarni episkop ili mitropolit jedne eparhije, a druga je vrsta odgovornosti kada dolazite na upražnjeni tron Svetoga Save, i bivate odgovorni ne samo za duhovnu pastvu, nego za pravoslavni narod, ne samo u Srbiji, već i u regionu i u čitavom rasejanju. Mislim da će svoju dužnost obavljati odgovorno, on je prvi među jednakima, posebnu odgovornost imaju i Sinod, a naročito Sabor“, rekao je između ostalog Bojović.

O čemu su još govorili gosti emisije „Među nama“ pogledajte u video prilogu:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar