Ovo je isključivo ekološki skup i nema nikakve političke ambicije iako nam vlast unapred pripisuje da želimo da izvršimo državni udar, poručila je glumica Svetlana Ceca Bojković na današnjem protestu protiv iskopavanja litijuma.

Bojković je prvo podsetila na dva člana Ustava Republike Srbije koji se tiču životne sredine.

„Član 74. – Svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju. Svako, a posebno Republika Srbija i autonomna pokrajina, odgovoran je za zaštitu životne sredine. Svako je dužan da čuva i poboljšava životnu sredinu, i član 83. Preduzetništvo je slobodno. Preduzetništvo se može ograničiti zakonom, radi zaštite zdravlja ljudi, životne sredine i prirodnih bogatstava i radi bezbednosti Republike Srbije“, rekla je ona.

Dodala je i da je ovo isključivo ekološki skup i nema nikakve političke ambicije, ali da im vlast unapred pripisuje da žele da izvrše državni udar.

„To potvrđuju sledeći naslovi u štampi: „Destabilizacija Srbije pod plaštom ekologije“ „Moskva nas je upozorila na pripremu državnog udara“ „Neće biti 6. oktobra, država je sigurna“ „Otkriven pakleni plan opozicije žele Vučićevu glavu na Beogradskom Majdanu“, rekla je ona poručujući da zato ponavlja da su se okupili da dignu svoj glas protiv nečega što prevazilazi sva politička pitanja.

U Srbiji je, prema njenim rečima, planirano još 40 rudnika.

„Dokazi za to postoje već u istočnoj Srbiji, u Boru, Majdanpeku, Žagubici, dolini reke Mlave. I pitajte ljude kako tamo žive. Šta radi kompanija Dandi na Homolju, na vrhu Čoka“, navela je ona.

Istakla je da je pre dve godine vlast prevarila građane da je projekat Jadar stavljen ad acta i da je danas jasno da da je to bila samo kupovina vremena i namera da se građani umire pred predsedničke izbore.

„Rio Tinto je nastavio sa svojim bušotinama i istraživanjem tla u Gornjim Nedeljicama, sve ovo vreme do ponovnog aktiviranja projekta Jadar. Pre dve godine vlast je do dana današnjeg sklonila Narodnu inicijativu protiv kopanja litijuma, koju je potpisalo tada 38.000 građana Srbije. I kako danas da verujemo žestokoj kampanji koju vlast sprovodi za ponovno rudarenje litijuma, kada ta ista vlast ili ignoriše ili vređa ili optužuje sve one koji nisu saglasni“, poručila je Bojković.

Dodala je i da izgleda da se od svih nas krije da smo žrtvovani kao buduća prljava rudarska kolonija i deponija.

„To nećemo dozvoliti! Zato smo danas ovde da dignemo svoj glas, ne pristajemo na to i branimo svoj obstanak u svojoj zemlji“, zaključila je Bojković.

Sve o današnjem protestu čitajte u našem BLOGU.

BONUS VIDEO: Veliki broj građana na protestu u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar