Foto: Predrag Petrović

U kragujevačkim crkvama, jutros su na Veliki petak, uz prisustvo malobrojnih vernika služeni "carski časovi". Šumadijska eparhija pozvala je vernike da prilikom ulaska u hramove, poštuju sve preventivne mere i koriste zaštine maske i rukavice.

Na ulasku u Sabornu crkvu u centru Kragujevca, istaknuto je obaveštenje o obaveznom nošenju zaštitnih rukavica i maski, a postavljena je i dezo-barijera za obuću. Malobrojni vernici koji su prisustvovali jutarnjoj službi, ispoštovali su preventivne mere i tokom služenja bili na bezbednom odstojanju jedni od drugih.

Zbog vanrednog stanja i policijskog časa, Šumadijska eparhija je pomerila termin večerneg služenja na Veliki petak, pa će danas iznošenje plaštanice i Statije, biti održano u 14:30.

Foto:Predrag Petrović

I u Staroj crkvi u Kragujevcu, malobrojni vernici su prisustvovali jutarnjem bogosluženju. Kako bi svi imali potrebnu zaštitu i ispoštovali mere Vlade Srbije, crkva je obezbedila maske i rukavice.

Na Veliki petak, dan stradanja Isusa Hrista, u crkvama se ne služe liturgije i ne zvone zvona, jer su ona simbol radosti.

Bratstvo Sabornog hrama Eparhije šumadijske, najavilo je da će sutra na Veliku subotu, biti služena Sveta liturgija, ali zbog policijskog časa i zabrane kretanja, liturgija će biti održana u praznom hramu.