Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Za razliku od mnogih gradova u kojima nije ograničen broj učesnika na Bogojavljenskom plivanju, u Kragujevcu je prema pravilima organizatora, dozvoljeno da na ovoj duhovno-viteškoj manifestaciji plivaju samo 33 učesnika. Taj broj simbolizuje Hristove godine, a učesnici se određuju javnim žrebom. Međutim, na javnom izvlačenju jedan mladić je, u ime svih učesnika, zatražio da se to pravilo promeni.

U Kragujevcu se za Bogojavljensko plivanje svake godine prijavi blizu 100 učesnika, ali ‘‘sreća‘‘ odlučuje ko će 19. januara dobiti blagoslov da uđe u hladno Šumaričko jezero.

Uoči velikog praznika, organizuje se javno izvlačenje brojeva, a mnogi mladići i devojke koji su izrazili želju da svoju veru potvrde ulaskom u vodu, godinama ostaju uskraćeni za tu mogućnost.

Atmosfera na javnom izlačenju brojeva podseća na velike sportske događaje, kada se iz staklene kugle određuju takmičarski parovi ili redosled, s tom razlikom što u Kragujevcu, svaki prijavljeni učesnik, izlazi i izvlači papirić.

Ukoliko izvuče listić sa brojem, učestvuje u Bogojavljenskom plivanju, dok prazan listić ‘‘poručuje‘‘ – više sreće sledeći put.

Ovakvoj organizaciji danas se javno, usprotivio višegodišnji učesnik, Bojan Mihailiović (29), koji je zamolio organizatore da dozvole svim prijavljevim vernicima učešće u plivanju. On je jedan od 88 prijavljenih Kragujevčana, koji su danas iz staklene kugle izvlačili brojeve.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Mihailović je istakao da je kao ‘‘verujući čovek‘‘, pravoslavac i sportista, do sada 11 puta plivao za Krst časni, ali da je zbog strogih pravila organizacije, osam puta odlazio u druge gradove.

Njegovu sugestiju pozdravili su svi prijavljeni kandidati, a gradski većnik za sport, Predrag Stevović posle konsultacija sa suorganizatorima iz Eparhije šumadijske, SPD ‘‘Radnički‘‘ i Gradske turističke organizacije, obećao je, da će od naredne godine biti izmenjena pravila.

Zadovoljan novonastalom situacijom, Bojan Mihailović je za Nova.rs rekao da se raduje što će konačno, veliki broj mladića i devojaka koje poznaje, moći da plivaju u svom gradu.

‘‘Ovo je duhovna manifestacija koja se pretvorila u lutriju. Ako izvučeš broj onda i plivaš. Mnogi koje poznajem su odustali, jer su nekoliko puta izvlačili prazan papirić. I ja sam izvlačio prazan listić i onda sam odlazio u Beograd, Sremske Karlovce, Valjevo, Zemun, Aranđelovac, Kraljevo… jer sam želeo da plivam. Svuda su pravila jednostavnija, nema ograničenja i plivaju svi koji prođu lekarski pregled, pa zašto tako ne bi bilo i kod nas‘‘, objasnio je on, dodajući da je za njega Bogojavljensko plivanje izraz vere i duhovnosti.

Foto: Privatna arhiva

Bojan navodi i da je prvi put plivao sa nepunih 18 godina, kada je ujedno bio i najmlađi učesnik. Tada mu je, priseća se, pripala čast da kao najmlađi plivač prinese Časni krst do vode, a posle te počasne dužnosti je, kaže, nastavio da pliva svake godine.

Za ovogodišnju manifestaciju prijavilo se 88 potencijalnih plivača, među kojima je kao jedina pripadnica ženskog pola bila dvanaestogodišnja devojčica Saška Ivković. Ona je imala sreću da izvuče broj, tako da će 19. januara na jezeru u Šumaricama zaplivati sa 32 mladića.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

A, kako je ceo sistem žrebanja podsećao na sportske događaje, onda i sportskim rečnikom rečeno, ‘‘vajld kard‘‘ za Bogojavljensko plivanje, dobio je šestogodišnji Tadija, kao apsolutno najmlađi kandidat do sada.

Tradicija plivanja za Krst časni u Kragujevcu je obnovljena 2003. godine i od tada se održava u kontinuitetu.

BONUS VIDEO: Kragujevac: Na ulicama protesti, a lokalna televizija samo o Vučiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar