Foto: Printscreen/ Youtube/ Među nama

U emisiji "Među nama" politički i medijski analitičar Boban Stojanović analizirao je ekonomske mere vlade i najavu mogućeg karantina u trajanju od 24 sata.

Najava da če svaki punoletan građanin Srbije dobiti po 100 evra izazvla je pravu buru u medijima i po društvenim mrežama, a Stojanović je ocenjuje kao lošu.

„O svim ovim merama možemo da diskutujemo, da li su dobre, da li su dobro usmerene, da li je princip preraspodele dobar ili ne, ali ta mera je nekako ubedljivo, makar za mene, najbespotrebnija. Vi ćete da uložite oko 680 miliona evra, s obzirom da imamo 6,8 miliona punoletnih građana u Srbiji, tako što ćete svima da date novac. Ja mislim da tih 100 evra apsolutno nšta ne znači ljudima koji imaju plate preko 1.000 evra, a posebno onima koji imaju veliki broj nekretnina, veliki posao koji nije pogođen u ovoj situaciji… Generalno, takav vid preraspodele javnog novca je, po meni, potpuno neopravdan“, navodi on i dodaje da bi taj novac mogao pre svega da se preusmeri ljudima koji nemaju nikakva ili imaju najniža primanja, onima koji će biti najteže pogođeni kizom izazvanom koronavirusom, socijalnim kategorijama, trudnicama, osobama sa više dece…

On naglašava da, kako su stvari postavljenje, deluje kao da nam predsednik daje njegov novac, a to je u stvari novac svih nas.

Što se najave o 24-časovnog policijskog časa tiče, on ističe da je sama priča o tome dovela do toga da imamo veću koncentraciju ljudi napolju, jer su svi pohrlili u prodavnice, što može da ima samo kontraefekat.

„Ako pogledamo Evropu, veći deo zemalja je došao do toga da je negde od 7, 8 policijski čas, ako ga uošte ima, upravo da bi ljudima ceo dan bilo dostupno da odu do apoteke, prodavnice… Meni makar deluje da veliki deo građana u Srbiji poštuje pravila distanciranja. Naravno, postoji deo neodgovornih, ali mislim da pooštravanje ovih mera može dovesti samo do kontraefekta“, poručuje on.

Pogledajte celo gostovanje: