Foto: NOVA S

U današnjoj emisiji "Među nama" gosti su bili profesori Fakulteta političkih nauka i Filozofskog fakulteta u Beogradu, Boban Stojanović i Dragan Popadić, koji su analizirali aktuelnu političku situaciju u Srbiji.

Stojanović je prokomentarisao da je bila očekivana odluka opozicije da bojkotuje rad parlamenta.

„Odluka opozicije je u skladu sa onim što su i govorili ranije. Da se ova sednica organizovala 15. marta, ja bih bio stava da bi trebalo da se vrate u parlament i učestvuju u odlukama koje se tiču građana. Sada, kada je ova sednica očigledno zakazana isključivo jer je srpski parlament jedini u Evropi koji nije zasedeo i očigledno je da je predsednik dobio packe, meni je potpuno u redu što su odlučili da ne učestvuju u tome, jer je činjenica da je vanredno stanje uvedeno bez zasedanja Skupštine, što je poslednji udarac u parlamentarizam Srbije i demokratiju“, rekao je Stojanović.

Stojanović se osvrnuo i na ponašanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića u jeku epidemije u Srbije.

„Nijedan predsednik u svetu ne seda u kombi i raznosi medinsku opremu i ne bi trebalo to da radi. Ovde je reč o kampanji i to je zloupotreba položaja i nastavak građenja kulta vođe. Odnosno, Aleksandar Vučić sebe pokušava da predstavi kao spasitelja“, rekao je Stojanović.

Stojanović navodi i da je moguće da se policijski čas smanji isključivo iz političkih razloga, odnosno ukoliko predsednik predoseti da bi neka politička partija mogla da profitira zbog rigoroznih mera, među kojima je i zabrana kretanja.

On se osvrnuo i da izborne radnje koje će, po svemu sudeći, biti nastavljene po okončanja vanrednog stanja u Srbiji.

„Odluka o ukidanju vanrednog stanja će više biti politička, a ne odluka zasnovana na stavu struke. Vučić će samo nastaviti kampanju tokom pandemije u narednim nedeljema i sve to uviti u jedan boj s koronom. Plašim se da ovi izbori koji slede neće biti izbori i da praktično čekamo da vidimo datum kada će Aleksandar Vučić uzeti 60, 70 odsto“, rekao je Stojanović i dodao da su izbori takvi da na njima niko drugi sem vladajuće stranke ne može da pobedi.

Sa druge strane profesor Filozofskog fakulteta Popadić navodi da je politička kampanja vladajuće stranke u Srbiji postala dosta mračnija i prljavija t okom trenutne situacije usled trenutne situacija pandemije koronavirusa.

Celo gostovanje pogledajte na sledećem linku:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare