Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano još 202 osobe zaražene koronavirusom, a preminule su još tri osobe.

U Srbiji je u četvrtak evidentirano još 228 zaraženih koronavirusom, a preminule su još 3 osobe.

Testirano je ukupno 8.969 građana a na respiratorima je 11 pacijenata.

***

Stručni komitet za imunizaciju doneo je preporuku za treću dozu vakcine protiv koronavirusa, potvrdio je medijima sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

U Beogradu je prema zvaničnom izveštaju Gradskog zavoda za javno zdravlje vakcinisano 754.202 ljudi, što iznosi 54,4 odsto punoletne populacije. Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, naveo je da broj vakcinisanih u glavnom gradu Srbije svakodnevno raste.

„Ali to je i dalje nedovoljno kako bismo se ubrzano zaštitili“, poručio je Vesić na Fejsbuku.

***

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je da Ustavni sud treba da da ocenu o obaveznoj vakcinaciji građana.

„Obaveznost vakcinacije postoji i ona je definisana zakonom, a ako je protivustavna, onda je i čitav zakon protivustavan. Jasno je da ne možemo da se vraćamo unazad, posežući za merama kakve su bile ranije u vidu zatvaranja, jer sada imamo vrlo snažno oruđe, a to je vakcina“, rekao je Kon, ali i upozorio da će u jednom trenutku morati da se razmišlja i o drugim merama, koje se pre svega odnose na ograničenja okupljanja.

***

Vlada Srbije usvojila je Zaključak o davanju saglasnosti za priznavanje potvrde o potpunoj vakcinaciji protiv bolesti COVID-19 i potvrda o preležanoj bolesti, prilikom ulaska određenih stranih državljana u Srbiju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar