Foto:EPA-EFE/YAHYA ARHAB

U opštini Blace uvedena je vanredna situacija zbog zagađenosti vode za piće koja je zabranjena za upotrebu, prenela je Radio-televizija Srbije.

Nakon obavljenih analiza Javnom komunalnom preduzeću „Blace“ zabranjena je isporuka vode za piće potrošačima Opštine Blace. Nakon izvršenih laboratorijskih analiza, utvrđeno je da voda nije za piće, a dozvoljava se upotreba za higijensko-sanitarne potrebe, javlja RTS.

Prema rezultatima Zavoda za javno zdravlje iz Niša, voda u Blacu nije za upotrebu i piće od srede. Zavod je naložio opštinskim službama i javnom komunalnom preduzeću da o tome obavesti građane. U Blacu je zbog tog problema uvedena vanredna situacija.

Stižu cisterne sa vodom

Predsednik opštine Blace Milan Ćurčić rekao je da su u sredu na sednici štaba za vanredne situacije uveli vanrednu situaciju za vodosnabdevanje na celoj teritoriji opštine Blace.

„Ispoštovali smo preporuku Instituta za javno zdravlje iz Niša, sanitarne inspekcije. Ono što bih mogao da kažem svim građanima da mi aktivno radimo na izradi plana za alternativno snabdevanje. Plan će biti završen u toku dana, tako da će najkasnije do petka ujutru građani biti obavešteni o rasporedu cisterni sa vodom za piće“, izjavio je Ćurčić.

Danas, kaže, nema cisterni sa vodom.

Za piće i pripremu hrane, kako je napomenuo, zabranjeno je korišćenje vode, a dozvoljena je za tehničku upotrebu.

„Mikrobiološki je voda ispravna. Radi se samo o povećanoj mutnoći i promeni boje, tako da se nadam da ćemo mi u narednom periodu što skorije otkloniti taj problem“, naveo je Ćurčić.