BIVALENTNA VAKCINA. Kada stiže bivalentna vakcina protiv korone, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Foto: Nova S

U svim domovima zdravlja u Srbiji, građani od danas mogu da prime bivalentnu vakcinu protiv Kovida 19. Svi vakcinalni punktovi u našoj zemlji su zatvoreni, pa se vakcinacija može obaviti u najbližoj primarnoj zdravstvenoj ustanovi i u Institutu za javno zdravlja Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, a lekari za Nova.rs kažu da tek očekuju pacijente.

Pročitajte još:

Distribucija bivalentne vakcine protiv Kovida 19, proizvođača Moderna, institutima i zavodima za javno zdravlje u Srbiji, počela je u četvrtak 22. decembra, a vakcinacija građana počinje danas, saopšteno je iz Instituta “Batut“.

“Nema više punktova za vakcinaciju protiv kovida, tako da se vakcina može primiti u svim domovima zdravlja. Građani koji žele da prime ovu buster vakcinu treba samo da se jave u svoj dom zdravlja, a tek očekujemo pacijente, jer im je ovo cepivo dostupno tek od jutros”, kaže za Nova.rs Jelena Vidović, doktorka Opšte prakse.

Naime, bivalentna vakcina Spikevaks bivalent Original/Omikron BA.1, bazirana je na tehnologiji RNK vakcine i sadrži originalni, vuhanski soj i modifikovani BA.1 omikron soj, navodi se u saopštenju Batuta.

Foto: Shutterstock

Prema preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, ova vakcina se može primeniti samo kao buster doza za osobe starije od 12 godina.

Bivalentna vakcina, kao buster doza, preporučuje se osobama starijim od 50 godina, pacijentima sa primarnim i sekundarnim imunodeficijama, kod osoba sa komorbiditetima, korisnika i zaposlenih u domovima za stare, kao i zaposlenima u zdravstvenim ustanovama, navedeno je u saopštenju Batuta.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare